Stoofpotje van Kip, Spek en Oude Geuze Boon
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Aantal Personen: 4
 
Boodschappenlijstje
  • 2 bio kippenfilets
  • 2 bio kippendijen
  • 4 dikke repen gerookt spek, liefst bio
  • 2 flesjes Oude Geuze Boon
  • 4 middelgrote uien
  • 3 sneetjes peperkoek
  • lekkere, artisanale mosterd à la Tiense Mostad
  • soya boter om te bakken
  • 1el spelt bloem
  • laurier
  • verse tijm
Zo maak je het
  1. We gebruiken voor dit gerecht een grote braadkom, waarin we op een matig vuurtje een klont boter laten smelten.
  2. Hierin bakken we de dijen en de filets goudbruin aan beide kanten. Dat kan rustig in twee tijden.
  3. Als de stukken kip gekleurd zijn scheppen we ze uit de pot en we houden ze warm in de oven. Dat doe ik doorgaans op 60°C.
  4. De uien gaan we pellen en snipperen.
  5. Vervolgens stoven we ze aan in de braadpot, met een klontje boter.
  6. Het spek snijden we in blokjes en dat mag bij de uien als die wat kleur gekregen hebben. Ze mogen samen een beetje stoven, maar niet echt bakken.
  7. We strooien er dan een eetlepel (spelt) bloem over, wat later voor de binding zal zorgen. Goed doorroeren en dat mag dan nog zo'n 5 minuutjes stoven op een kalm vuurtje.
  8. Ondertussen mogen er 2 blaadjes laurier en 2 takjes verse tijm bij.
  9. De kip kan dan ook weer in de pot, samen met eventuele sappen die achtergebleven waren in de ovenschotel.
  10. Vervolgens voegen we de flesjes geuze toe. Het is de bedoeling dat alles net niét onderstaat.
  11. Bestrijk dan de sneetjes peperkoek met een dikke laag mosterd en leg die omgekeerd op de stoofpot.
  12. Breng aan de kook en zet het vuur lager. Het mag een uur en half sudderen.
Recipe by Le Gourmand Belge at https://www.legourmandbelge.be/stoofpotje-van-kip-spek-en-oude-geuze-boon.html