Millefeuille van Aubergines en Gedroogde Ham
Auteur: 
Soort Recept: vegetarisch,voedselzandloper
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Aantal Personen: 2
 
Boodschappenlijstje
 • 8 sneetjes dun gesneden gedroogde ham, genre San Daniele of Ganda
 • 2 rijpe aubergines
 • 100g rucola
 • 10 kleine trostomaatjes
 • een handvol pijnboompitten
 • een citroen
 • olijfolie om te bakken
 • olijfolie van topkwaliteit
Zo maak je het
 1. Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.
 2. We beginnen met de aubergines te wassen en te ontzouten. Hiervoor snijden we ze overlangs in plakjes en bestrooien we de beide kanten met zeezout. Laat ze daarna een twintigtal minuten uitlekken in een vergiet of op een schaal met aan weerskanten een stukje keukenrol. Je kan er een gewicht opleggen om het proces sneller te doen verlopen.
 3. De sneetjes ham gaan we ondertussen drogen in de oven. Leg ze naast elkaar op een ovenschaal (ik gebruik hiervoor een silicone matje) en stop ze een dikke 7 minuten in de warme oven of tot ze krokant zijn.
 4. De pijnboompitten gaan we tegelijk roosteren in de oven. Hou ze goed in de gaten, zodat ze niet te bruin worden.
 5. De aubergines gaan we goed droogdeppen met keukenpapier, zodat alle zout verwijderd is. Daarna bestrijken we ze met olijfolie en we leggen ze naast elkaar op een ovenrooster. We kruiden ze met peper (zout is niet nodig omwille van het ontzouten). Stop ze ongeveer 20 minuten in de oven, maar hou goed in de gaten. Ik draai de oven hiervoor naar 165°C.
 6. De tomaatjes gaan we wassen en we leggen ze in een klein ovenschaaltje, waarna we ze kruiden met peper en zout en er wat olijfolie over druppelen. Ze mogen eveneens in de oven.
 7. Terwijl wassen we de rucola, die we dan aanmaken met 3 lepel van je beste olijfolie en 1 eetlepel citroensap.
 8. Als de aubergines en tomaten klaar zijn beginnen we aan de opbouw van ons bord. Eerst leggen we een plak aubergine, daarop wat rucola (niet teveel), een tweetal tomaatjes en dan een sneetje ham. Herhaal tot alles op is.
Recipe by Le Gourmand Belge at http://www.legourmandbelge.be/millefeuille-van-aubergines-en-gedroogde-ham.html