Gezonde Tonijn Koekjes Met Zoete Aardappel
Auteur: 
Soort Recept: glutenvrij, vis, voedselzandloper, kids
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Aantal Personen: 2-3
 
Boodschappenlijstje
  • 2 middelgrote zoete aardappelen
  • 1 blikje tonijn in eigen nat, van goede kwaliteit (Rio Mare bvb.)
  • ½ middelgrote rode ui
  • 1 citroen, biologisch
  • enkele takjes platte peterselie
  • olijfolie om in te bakken
  • ----------
  • 250ml biologische yoghurt
  • 1 teentje look
  • ----------
  • 1 bokaal maïs, liefst bio (glas is te prefereren boven blik!)
  • een paar takjes verse koriander
  • ½ verse rode chilipeper
  • 4 lente uitjes
  • 3 grote, rijpe tomaten
  • 1 limoen
  • je beste olijfolie
Zo maak je het
  1. Schil de zoete aardappelen, snij ze in grote blokjes en kook ze ongeveer 10 minuten of tot ze net gaar zijn. Giet ze vervolgens af en laat ze nog 2 minuten uitstomen op de warme kookplaat.
  2. Haal de aardappelen van het vuur en plet ze met een pureestamper. Doe ze in een mengkom.
  3. Laat de tonijn uitlekken en maak hem los met een vork. Voeg toe aan de aardappelen.
  4. Was de lente-uitjes en snij het groen in dunne reepjes.
  5. Pel de ui en snipper hem fijn.
  6. Haal de blaadjes van de takjes peterselie en spoel ze even. Snij vervolgens fijn.
  7. Voeg alles toe aan de aardappelpuree.
  8. Was de citroen en doe de zeste ervan eveneens bij het aardappelmengsel, samen met een draai van de pepermolen en snuifje zout.
  9. Zet alle goed onder elkaar, proef en indien nodig mag je nog bijkruiden.
  10. Vorm het mengsel met je handen tot koekjes (in feite kleine hamburgertjes). En leg ze op een ingeoliede ovenschaal. De schaal mag afgedekt worden en even in de ijskast zodat de koekjes kunnen opstijven.
  11. Verwarm de oven voor op 200° C hete lucht.
  12. Ondertussen maken we het yoghurtsausje door een teentje look te pellen, fijn te snipperen en te pletten met de achterkant van je mes. Een lookpers gebruiken kan natuurlijk ook.
  13. Voeg de look, samen met een kneepje citroensap en wat peper en zout toe aan de yoghurt. Goed roeren, proeven en klaar. Zet in de ijskast tot je opdient.
  14. Als de oven voorverwarmd is mogen de tonijncakejes er 15 à 20 minuten erin, nadat je ze licht hebt ingewreven met wat olijfolie.
  15. Terwijl de koekjes garen maken we de salsa.
  16. Laat de maïs uitlekken in een vergiet.
  17. Was de chili, snij hem overlangs en verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snij hem in dunne ringetjes en doe in een slakom. Ik gebruik een halve chili, maar als je dapper bent kan je gerust wat meer nemen.
  18. We wassen de lente uitjes en snijden het groene deel in fijne ringetjes. Voeg toe aan de kom.
  19. Ook de tomaten gaan we wassen, waarna we ze in kwarten snijden en het groene stukje in het midden verwijderen. Snij ze vervolgens in blokjes en voeg toe aan de slakom.
  20. Was de koriander, haal de blaadjes van de stelen en snij hem fijn.
  21. Als de maïs uitgelekt is mag die erbij, samen met de koriander, het sap van een halve limoen, 1 à 2 eetlepels olijfolie en en een snufje zout. Roer alles goed door elkaar en proef. Deze salsa moet echt pittig smaken, dus je gaat naar alle waarschijnlijkheid nog moeten bijkruiden met peper, zout en/of limoensap naar keuze. Bij mij duurt het meestal nog enkele minuten vooraleer ik hem heb zoals ik het wil. Geduld en nooit teveel ineens kruiden! Beetje bij beetje en altijd proeven.
  22. Serveer de tonijnkoekjes met flink wat salsa en een lepeltje van de yoghurt.
Recipe by Le Gourmand Belge at http://www.legourmandbelge.be/gezonde-tonijnkoekjes-met-zoete-aardappel.html