Farfalle van Witte Spelt met Broccoli en Ansjovis

Farfalle van Witte Spelt met Broccoli en Ansjovis

spelt farfalle met broccoli

 

Ah pasta: het is en blijft lekker. Het is ook zo makkelijk om snel even een lekker spaghettietje te fabriceren na een vermoeiende dag. Je kan het zo ingewikkeld maken als je zelf wilt, natuurlijk. Maar de simpelste recepten geven vaak ook veel voldoening.

Voor deze pasta, gebaseerd op een recept van Jamie Oliver, koos ik een witte spelt farfalle. Ik eet sinds jaar en dag geen witte deegwaren meer, omdat ik ze niet goed verteer. Sinds “De Voedselzandloper” heb ik ook de volkoren versies overboord gegooid en hoewel het boek op een kruistocht is om alle pasta te mijden probeer ik toch elke week een receptje uit. Ik ga er dan speciaal spelt, kamut en andere soorten voor halen in de bio winkel.

Spelt bevat meer eiwit dan tarwe. Die eiwitten zijn dan ook nog eens makkelijker te verteren. Dit betekent dat sommige mensen die allergisch zijn voor tarwe wellicht spelt kunnen tolereren. Spelt is wel niet geschikt voor een gluten-vrij dieet, hoewel het minder gluten bevat dan traditionele granen.

Je kan twee soorten spelt pasta krijgen (of maken, natuurlijk): volkoren of wit. De witte spelt is lichter van kleur en textuur omdat het fijner gemalen is. Er is niet alleen een verschil in samenstelling en uitzicht, maar ook in smaak en structuur.  De volkoren smaakt iets sterker met een hint van noten, maar beide zijn zeer lekker. Spelt is over het algemeen  trouwens wat zoeter dan andere granen.

Volkoren spelt bevat meer voedingsstoffen dan de witte tegenhanger. De bloem wordt niet gebleekt of gefilterd en is daardoor rijker aan ingrediënten. Zo bevat volkoren meer eiwitten en vezels.

Witte spelt heeft dan weer andere voordelen, met name dat het  minder calorieën bevat dan zijn volkoren tegenhanger. Ook de gluten zijn minder talrijk in witte spelt, dus daar zitten toch wel wat mogelijkheden voor mensen die negatief reageren op gluten. Bovendien is deze soort ook makkelijker te bewerken voor allerhande baktechnieken.

 

Voor 2, klaar in 25 minuten :

  • 1 struik broccoli
  • 1 teen knoflook
  • 50g ansjovisfilets in olijfolie
  • pili pili (gedroogde pepervlokken)
  • olijfolie
  • 200g gedroogde witte spelt farfalle
  • een grote hand geroosterde pijnboompitten

Spoel de broccoli en snij de roosjes eraf. Schil en hak de stronken in plakjes.

Zet een pan op matig vuur en doe er een scheut olijfolie in. Pers daarin de teen look met de ansjovisfilets (olijfolie uit het blikje incluis), een theelepel pili pili (of meer als je een durver bent) en de broccoli. Laat 15 minuten rustig garen op een laag vuurtje.

Prak nadien de broccoli wat fijn met een vork en voeg naar smaak peper en zout toe. Proeven!

Kook terwijl de farfalle naar de aanwijzingen op de verpakking. Let erop dat hij al dente blijft.

Giet de pasta af in een vergiet en kieper direct bij de broccoli en co. Het resterende kookvocht draagt bij aan de uiteindelijke consistentie van de saus. Eventueel kan je wat van het afgegoten water opzij houden om, indien nodig, de saus nog een beetje dunner te maken.

Strooi er de geroosterde pijnboompitjes over en serveer eventueel met wat geraspte pecorino of parmezaanse kaas.

Ik dronk er een glaasje Rioja bij en dat was zeker niet verkeerd.

Leave a reply