Gerookte Zalm met Wintersalade en Geglaceerde Wortelen

Gerookte Zalm met Wintersalade en Geglaceerde Wortelen

gerookte zalm met wintersalade

gerookte zalm

Gisteren stond er plots een goede kennis voor de deur met de vraag of ik een stukje van zijn zelf gerookte zalm wilde proeven. En of!

Hij rookt de zalm koud in een Finse oven, met een eigen kruidenmengsel. Volledig artisanaal van begin tot eind. Het procédé moet nog gefinetuned, maar hij is goed bezig.

Ik zocht er een recept bij en dat vond ik in de vorm van een winterse salade met zoete aardappel en wat geglaceerde wortelen. Dat laatste doe ik met agavesiroop, niet met honing. Kwestie van de glycemische index wat binnen de perken te houden.

De zalm heb ik een halve minuut langs weerskanten geschroeid om een beetje korst te verkrijgen. Omdat hij niet zo zout was, gaf me dat de mogelijkheid om wat grof zout toe te voegen en dat er in te bakken. Dat gaf het wat extra schwung.

Gerookte Zalm met Wintersalade en Geglaceerde Wortelen
 
Auteur: 
Soort Recept: vis,voedselzandloper
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 2 gerookte zalmfilets
  • 200g zoete aardappelen
  • 300g wortelen
  • 75g feta
  • 1el agavesiroop
  • 1el citroensap
  • soyaboter
  • olijfolie om te bakken
  • olijfolie voor salades
  • 20g notenmix voor salades (met oa pompoenpitten en rozijnen)
  • 1 kleine venkel
Zo maak je het
  1. Schil de zoete aardappelen en de venkel. Snij ze in blokjes.
  2. Gaar ze ongeveer 8 minuten in licht gezouten, kokend water.
  3. Schraap ondertussen de wortelen en snij ze in reepjes.
  4. Kook ze een zestal minuten in licht gezouten, kokend water.
  5. Laat de groenten goed uitlekken.
  6. We roosteren terwijl de notenmengeling in een antikleefpan. Hou goed in de gaten en zorg dat ze niet verbranden.
  7. De venkel en de zoete aardappelen mogen samen met de noten in een grote slakom. Hierover verbrokkelen we de feta.
  8. We voegen een eetlepel citroensap toe, samen met 3 eetlepels goede olijfolie en peper en zout. Eventueel kan je nog wat bijkruiden naar smaak.
  9. De wortelen mogen aangebakken worden in een klontje boter. Hierover mag wat van de agavesiroop en dan gaan we ze rustig laten glaceren.
  10. Terwijl verwarmen we een antikleefpan op een hoog vuur. Hierin bakken we onze zalmfilet maximum 30 seconden langs elke kant.
  11. Als de zalmfilet wat weinig zout bevat, zoals de mijne, kan je hem nog wat bijkruiden. Anders moet je er voorzichtig mee zijn, want gerookte zalm is dikwijls al erg zout.

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+