Gevulde Aubergines met Tofugehakt

Gevulde Aubergines met Tofugehakt

Dit recept is een alternatief voor de meer traditionele met gehakt gevulde aubergine. Het is best lekker, maar de eerste hap is wat teleurstellend omdat je dat vettige van het gehakt verwacht. Tofugehakt is natuurlijk niet zo vettig, maar qua structuur kan het best wedijveren met the real thing. En natuurlijk is het wel gezonder en ecologisch meer verantwoord.

Wat de aubergines betreft: koop rijpe, niet te grote, exemplaren. Een rijpe aubergine heeft een matte schil. Ze kunnen ook een matte waas hebben van het sproeien, maar dat kan je wel zien in de winkel. Indien er alleen blinkende aubergines te koop zijn, kan je ze enkele dagen in de fruitschaal leggen. Daar rijpen ze rustig verder. Bewaar ze niet in de ijskast.

Gevulde Aubergines met Tofugehakt
 
Auteur: 
Soort Recept: vegetarisch, voedselzandloper
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 2 kleine, rijpe aubergines
  • 1 middelgrote ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine groene chilipeper
  • 3el tomatenpuree (blik of zelfgemaakt van zongedroogde tomaten)
  • 180g tofugehakt
  • een kleine hand pistache noten
  • ½ citroen
  • een klein bosje verse koriander
  • 1tl ras-el-hanout
  • een klein potje biologische yoghurt
  • 1tl kaneel
  • olijfolie om te bakken
Zo maak je het
  1. Zet een antikleefpan op een matig hoog vuurtje met een lepeltje olijfolie.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C hete lucht.
  3. Was de aubergines en snij ze overlangs in twee. We gaan ze dan bakken, met het snijvlak naar beneden.
  4. Check ze af en toe een keertje. Als de onderkant bruin is, leggen we ze in een ovenbestendige schotel. Het zacht geworden vruchtvlees gaan we dan verwijderen met een lepel.
  5. Terwijl de aubergines bakken pellen en snipperen we de ui en de look. Ook de chili gaan we in ringen snijden (eerst wassen!).
  6. Als alle auberginehelften uit de pan zijn doen we er opnieuw een lepeltje olie in en daar mogen dan de ui, de look, de chili, het tofugehakt en het auberginevlees bij.
  7. Laat dit een vijftal minuten rustig bakken. Roer regelmatig zodat het niet aanzet.
  8. De koriander gaan we even spoelen en fijnhakken, met steeltjes en al. Hou wat blaadjes opzij om later de bordjes te dresseren.
  9. We doen de tomatenpuree bij het gehaktmengsel, samen met de gehakte koriander, de kaneel, de ras-el-hanout en wat peper en zout.
  10. Laat dit nog heel even stoven en proef dan nog een keertje. Als de smaak niet goed zit kan je nog bijkruiden. Als de structuur niet goed is kan er eventueel nog wat tomatenpuree bij.
  11. Als je tevreden bent mag de pan van het vuur en gaan we de auberginehelften vullen met het tofumengsel.
  12. Neem een kommetje en doe hierin 3el olijfolie van goede kwaliteit en 1el citroensap. Meng het door elkaar en lepel het over de aubergines.
  13. Dek de schotel aubergines af met aluminiumfolie en zet twintig minuten in de voorverwarmde oven.
  14. Hak ondertussen de pistache noten.
  15. Als de aubergines gaar zijn nemen we ze uit de oven en gaan we er wat van de lekkere bio yoghurt over lepelen en de pistaches over strooien.
  16. Afwerken doen we met een takje koriander.

 

 

Leave a reply