[Gezond Recept] Fish & Sweet Potato Chips

[Gezond Recept] Fish & Sweet Potato Chips

fish & chips

Iedereen kent wel fish and chips, de Engelse klassieker. Ik vond een alternatief receptje en heb het met wat aanpassingen nog wat gezonder gemaakt.

De vis wordt alvast niet gefrituurd, maar in de pan gebakken. Om te paneren gebruik ik speltbloem voor een betere vertering en panko voor een extra krokante touch.

De frietjes zijn gemaakt van zoete aardappel en worden gegaard in de oven. Ze zijn een lekker alternatief voor de traditionele friet of puree. Probeer het zeker eens.

Het gerecht kan in principe gemaakt worden met de meeste soorten vis. Ik koos hier voor filet van griet, omdat die op dit moment goed verkrijgbaar is. Zeer lekker en niet te duur, hoewel dat nogal relatief kan zijn bij vis.

Bon Appétit!

Fish & Sweet Potato Chips
 
Auteur: 
Soort Recept: Gezond
Boodschappenlijstje
  • 2 griet filets
  • 2 grote zoete aardappelen
  • 1 bosje waterkers
  • 10 radijsjes
  • 2 eetlepels spelt bloem
  • 1 bio ei
  • 50g panko
  • 1 citroen
  • 1tl paprikapoeder
  • olijfolie om te bakken
  • olijfolie van topkwaliteit (voor salades)
  • 1el zelfgemaakte mayonaise (liefst met olijfolie)
Zo maak je het
  1. We verwarmen de oven voor op 200° C hete lucht.
  2. De zoete aardappelen gaan we schillen en in frietjes snijden.
  3. We gaan ze in een ovenschaal mengen met olijfolie, paprikapoeder en peper en zout. Zet alles goed door elkaar en zorg ervoor dat alle frietjes wat van de olijfolie gezien hebben.
  4. Ze mogen een kleine 30 minuten in de oven of tot ze lekker krokant en gaar zijn.
  5. Ondertussen gaan we ons om de vis bekommeren. Maak de filets proper door ze eventueel nog wat bij te snijden en de laatste graatjes te verwijderen. Daarna gaan we ze grondig spoelen onder de kraan en goed droog deppen.
  6. We kruiden de filets met peper en zout.
  7. Zet 3 bordjes klaar: eentje met bloem, eentje met het losgeklopte ei en eentje met panko.
  8. Haal de vis eerst door de bloem en klop hem een beetje af, zodat er geen overtollige bloem blijft hangen. Het is de bedoeling dat hij overal een beetje "stoffig" is.
  9. Daarna mag de filet door het ei en vervolgens in de panko.
  10. We gaan de filets bakken in een antikleefpan met een lepeltje olijfolie. Afhankelijk van de dikte van de vis neemt dat ongeveer 4 minuten per kant in beslag.
  11. Terwijl de griet lustig aan het bakken is, spoelen we de waterkers en wassen we de radijsjes.
  12. We drogen de groentjes en gaan ze dan mengen in een slakom, samen met 2 eetlepels olijfolie en een kleine eetlepel citroensap. Nog even bijkruiden met peper en zout en dat is klaar.
  13. Serveer de vis samen met de salade en de frietjes. Je kan het nog afwerken met een lepeltje zelfgemaakte mayonaise.

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+