Innesto, Koen Verjans – Houthalen [Revisited]

Innesto, Koen Verjans – Houthalen [Revisited]

Vorig jaar was restaurant Innesto, te Houthalen, onze ontdekking van het jaar. Ook bij andere fijnproevers heeft chef Koen Verjans ondertussen een stevige reputatie opgebouwd en dat niet in het minst omwille van de geleverde kwaliteit ten opzichte van de prijs.

Ons “het is zaterdag, we willen iets gaan eten en we zien wel waar er nog plaats is”-avontuur bracht ons enkele weken geleden terug naar het prachtige domein De Barrier en daar waren we heel blij mee.

Bij binnenkomst wachtte ons de vriendelijke ontvangst door de immer sympathieke gastvrouw Sofie De la Rivière met de nodige uitleg rond het menu en de vraag of we al een aperitiefje wensten. Ik koos een gin van het naburige Wilderen met Fever Tree Elderflower terwijl La Gourmande het wat traditioneler hield met de rosé Champagne van het huis: Billecart Salmon.

Het bleek even later dat we niet helemaal tevreden waren met onze keuze en dus werden de glaasjes onderling gewisseld wat dan weer een perfecte match bleek te zijn. De elderflower tonic was immers wat te zoet naar mijn meug en laat dat nu net gesmaakt worden door mijn eega. De Billecart Salmon vond ik dan weer uitstekend als aperitief.

Innesto serveert op zaterdag à la carte of een degustatiemenu in de gedaante van vijf (€ 75) of zes (€ 85) gangen. Tijdens weekdagen is er ‘s avonds nog een bijzonder interessant geprijsde viergangen all inn surprise formule aan € 90. Wij kozen voor vijf gangen en daarbij nam ondergetekende ook de wijnselectie (€ 28, glaasje dessertwijn inclusief; dus zeker value for money).

Nog voor we bovenstaande keuze hadden gemaakt werden we al verwend met enkele aperitiefhapjes, helemaal in de stijl die we nog kenden van ons vorige bezoek.

innesto de barrier houthalen

Kroepoek van Comté, geroosterde tomaat en zacht gegaard kalfsvlees

innesto houthalen hapje

Ganzenlevercrème met pecan noot, bloedworst en voorjaarsbietjes

Het tempo lag meteen hoog waardoor de amuses in een snel tempo werden aangevoerd. Niet onaangenaam snel, maar een ietsje minder zou niet meteen te traag geweest zijn.

Dat het er allemaal wonderbaarlijk mooi uitzag en al even geweldig proefde was geen verassing. We merkten dat onze verwachtingen hoog lagen en met deze en de volgende hapjes werden ze alvast ingelost.

innesto restaurant amuze

Licht gezouten kabeljauw met quinoa, komkommer en dashi

innesto restaurant hapje

Gerookte oosterschelde paling, aardappel, citrus en emulsie van jonge slaharten.

innesto restaurant koen verjans

Risotto met scheermes, venkel, lamsoor en dille

Ook op het voorgerecht moesten we niet lang wachten. Maar niet zonder eerst een glaasje Villa Grand Cap Colombard, Sauvignon, Gros Manseng Sud Ouest 2013 te krijgen. Een correcte wijn met een vlotte afdronk.

De wijnen werden trouwens de ganse avond vlot bijgeschonken, evenals het water. Laatstgenoemde fles bleef niet op de tafel, wat er soms wel eens voor kan zorgen dat we al gauw zonder vallen. Dat was echter niet het geval bij Innesto waar het zaalteam deze taak prima volbracht en ervoor zorgde dat het glas nooit te leeg werd. Telkens onze halve liter bruis op was stelde men ook meteen de vraag of we er nog eentje wensten. Prima voor de omzet en prima voor ons, want hydrateren is nu eenmaal belangrijk.

Het eerste gerecht zag er in de typische Koen Verjans-stijl fantastisch uit. Niks “no-nonsense” hier (een term waaraan ik trouwens een hekel heb), maar juweeltjes van gerechten die gepresenteerd werden op prachtig servies. Een pluim voor deze mensen dat de Pure lijn van Serax hier nog niet gebombardeerd werd tot basis uitzet.

Op zich niets tegen dat prachtige servies van Pascale Naessens, maar trop is teveel en het is alomtegenwoordig. Nee, geef me dan maar het gedistingeerde Stockmans porselein waar men bij Innesto veelvuldig gebruik van maakt. We blijven er fan van.

Het moet ook gezegd dat de stijl van Koen hierop uitstekend tot zijn recht komt. Hij is nu eenmaal meer gebaat met een strak wit bord dan met een donkerkleurig.

innesto restaurant houthalen

Prachtige salade van Noordzee krab, jonge radijsjes, witte asperges, rund en emulsie van wilde rucola.

Om het volgende gerecht te begeleiden kregen we van gastvrouw Sofie een wijntje uit de Bourgogne, met name een Aligoté Dureuil Janthial uit 2011. Op zich wat flauwtjes om alleen te drinken, maar in combinatie met het gerecht was hij prima.

innesto restaurant voorgerecht

Kort gebakken, gepofte ui met crème van witte boontjes, vintage tomaat en crispy beignet van inktvis.

Voor mij was dit het beste van de avond. Een voorlopig toppunt waardoor ik wel erg benieuwd was geraakt of het keukenteam dit niveau zou weten door te trekken tot aan het dessert. Dat zou zeker een uitdaging worden.

Er belandde dan nog een witte wijn in ons glas, eentje van Jean-Marie Guffens dan nog. De Grand Vin Blanc Entendu, Roussanne Viognier, Vaucluse 2009. Deze uitgeweken, excentrieke Limburger maakt uitstekende wijnen in Frankrijk, zo mochten we ook al proeven tijdens ons recentelijk bezoek aan Magis. Dat de beste Limburgse restaurants lovend zijn wijnen schenken is meer dan een teken van appreciatie voor de man. De wijnen zijn immers top.

innesto visgerecht

Guffens mocht het zesde gerecht van het degustatiemenu begeleiden, dat we voor de gelegenheid mochten proeven van Koen en Sofie. De bereidingen van romanesco, zacht gegaard en gelakt buikspek, langoustine met eigen jus en oosterse specerijen was weerom een toppertje. Zeer geslaagd.

Het hoofdgerecht kwam in twee bordjes van telkens een bereiding met inlands kalf.

innesto hoofdgerecht side dish

Kalfswang met jonge spinazie, aardappel en basilicum.

innesto hoofdgerecht

Kalfsrug, groene asperges, girolles en kropsla.

Hierbij kreeg ik een leuke rode Domaine Lafage “Tesselae” Carignan Vieilles Vignes, Côtes Catalanes 2012. Wederom met liefde uitgekozen en geschonken door gastvrouw Sofie, wat hem des te meer deed smaken. Lekker. Net zoals hetgeen er in de bordjes lag trouwens.

innesto de barrier dessert

La Gourmande koos voor het eerste nagerecht met aardbei in geuren, smaken en kleuren. Ik had gekozen voor de kazen, welke op perfecte temperatuur geserveerd weren. Vier stukjes, met apart nog een kunstwerkje met vijg en geitenkaas. Ongeveer hetzelfde als de vorige keer, dat wel.

Het aardbeiendessert was erg lekker, liet ik me vertellen.

Bij de kaas bleef de rode wijn staan en dat vond ik, zoals gewoonlijk, een beetje jammer. Gelukkig had ik ook nog wat van die lekkere Guffens. Rode wijn en kazen zijn over het algemeen geen goed huwelijk, dus is terug een beetje wit bijschenken op zo’n moment misschien wel een betere keuze voor een sommelier.

Tenzij men natuurlijk voor een dessertwijntje gaat, zoals het geval was bij het chocoladedessert: Estella Vintage Vin de Liqueur, Tannat en Malbec, Sud Ouest 2010. Een erg mooie frisse zoete wijn. Perfect bij het laatste dessert.

innesto de barrier nagerecht

Melkchocolade, bessen, violet en muscovadosuiker

innesto restaurant friandises

Eivol bestelden we dan nog koffie en thee. Waarna het zaalteam met hun laatste aanwinst kon uitpakken: de petit fours trolley. Très chique! En ook al was ik dan overeten, ik kon er niet aan weerstaan. Meer nog: ik moest zelfs vragen of de keuze zich eigenlijk beperkte want ik had natuurlijk zin in “van alles eentje”. Grote ogen, noemen ze dat.

innesto-petit-fours

Gelukkig verzette het gezond verstand zich daartegen en eindigde ik met een bordje van vier snoepjes. Toppertje daar was de kleine Javanais. Het kostte me wat moeite, maar ik werkte alles met veel smaak naar binnen.

De rekening was correct met zijn € 238,50. Prijs kwaliteit blijft Innesto een topper, zeker gezien het comfort waarin je kan dineren en de vele mooie producten die Koen Verjans gebruikt. Welke hij dan in zijn ondertussen gekende, arbeidsintensieve stijl prachtig serveert.

innesto restaurant prijs

Wat onthouden we van ons tweede bezoek aan Innesto?

Koen Verjans bevestigde zijn status als onze ontdekking van 2013. Ook in 2014 blijft hij een prijs-kwaliteitstopper die je als liefhebber van fine dining in België moét bezocht hebben. Koen is nog steeds een jong talent dat we goed in de gaten moeten houden en die met een beperkt keukenteam een prachtig resultaat neerzet. Dit wordt in de zaal gebracht onder de deskundige leiding van gastvrouw Sofie. De hartelijke en correcte bediening in de comfortabele setting met oog voor detail dragen zeker bij tot de vaste waarde die Innesto nu al is onder de Michelin restaurants. We blijven fan en ik raad dit restaurant dan ook regelmatig aan aan vrienden en kennissen. Een no-brainer.

Restaurant Innesto

Grote Baan 9, 3530 Houthalen
tel. 011 525 525
www.innesto.be

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+