Kastanje-Pompoensoep met Eekhoorntjesbrood

Kastanje-Pompoensoep met Eekhoorntjesbrood

Het is weer veel te lang geleden dat ik hier nog eens een postje heb gezet, maar soms zijn er nu eenmaal andere dingen die voorrang hebben. Maar lekker eten, dat proberen we toch wel elke dag te doen. En liefst meer dan een keer.

Deze soep maakte ik enkele weekends terug.  Het is een lekker stevige opkikker met aardse smaken en een zoetje. Het originele recept is met saliebrood, maar dat vond ik een beetje overbodig.

 

Kastanje-Pompoensoep met Eekhoorntjesbrood
 
Auteur: 
Soort Recept: soep
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 50g gerookte bacon
  • 2 rode uien
  • 1 butternut
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 50g gedroogd eekhoorntjesbrood
  • 400g gekookte kastanjes (verkrijgbaar in een pot of vacuüm)
  • pili pili
  • 50g quinoa
  • 2l kippenbouillon
  • olijfolie om te bakken
Zo maak je het
  1. Voor we beginnen gaan we het eekhoorntjesbrood in een kommetje doen en ze onder zetten met kokend water. Zet ze opzij en laat ze weken tot we ze nodig hebben.
  2. Het spek snijden we in stukjes. Die gaan we rustig aanstoven in een soepketel met een lepeltje olijfolie.
  3. Haal de rozemarijnnaaldjes van de takjes en hak ze fijn. Doe ze na een paar minuten bij het spek en roer het eens goed door.
  4. Hak met je mes eens flink door de kastanjes, doe ze eveneens bij het spek, samen met een theelepel pili pili, en meng alles goed door elkaar.
  5. Pel ondertussen de uien en snij ze in grove stukken.
  6. De pompoen mag geschild worden, de pitten mogen verwijderd worden en hij mag eveneens in grove stukken gesneden worden.
  7. Het eekhoorntjesbrood mag afgegoten worden, maar hou het water bij.
  8. Alles mag nu in de soepketel, samen met de quinoa. Dit mag een tiental minuten stoven terwijl we regelmatig eens roeren.
  9. Daarna gieten we er ongeveer de helft van het water van de paddestoelen bij. Dat doe je best met een soeplepel, zodat je het bovenste water kan scheppen. Op de bodem liggen er immers zandresten en die willen we liever niet in onze soep.
  10. We gaan er nu ook de (warm) bouillon bij doen. Of gewoon kokend water en een tweetal (biologische) bouillonblokjes.
  11. We brengen de boel aan de kook met het deksel op de kom en zetten het vuur daarna lager. De soep mag een drie kwartiertjes rustig sudderen.
  12. Na de kooktijd checken we even of de pompoen gaar is. Indien dat het geval is kunnen we de soep stevig afkruiden met peper en zout. Eventueel mag er nog wat extra pili pili bij als je een liefhebber bent van pikant.
  13. Je kan de soep zo laten of je kan ze helemaal glad mixen. Ik nam een deel van de soep en haalde ze door de blender. Zo heb je het beste van twee werelden.

Geïnspireerd door een recept van Jamie Oliver uit “Te Gast bij Jamie”.

Leave a reply