Pêche Melba

Pêche Melba

Peche Melba

Wegens verbouwingswerken kom ik niet meer toe aan posten op deze blog, maar ik ga proberen de komende weken toch nog tijd vrij te maken om de tijdens deze zomer uitgeprobeerde receptjes te posten. Zo was er ook deze Pêche Melba: een gouden klassieker om elk jaar toch een keertje te maken tijdens het perzikenseizoen. Ik gebruik ervoor witte exemplaren uit Gelrode, bij Aarschot: de beste die ik kan vinden.

Het originele recept, bedacht door Escoffier voor zangeres Nelly Melba, bevat geen slagroom, maar ik vind dat die er wel bij mag.

Voor 4, klaar in 45 minuten :

  • 1l water
  • 500g suiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 mooie gele of witte perziken
  • het sap van 1 citroen
  • 20cl room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 250g frambozen
  • 60g geschaafde amandelen
  • 50cl vanille roomijs van goede kwaliteit

Maak eerst de vanillesiroop door het water met de suiker en het gespleten vanillestokje aan de kook te brengen. Laat dit 10 minuten doorkoken.

Breng een tweede pot water aan de kook. Snij de perziken doormidden, verwijder de pitten, besprenkel ze met citroensap en dompel de vruchten 1 minuut in het kokende water. Schil vervolgens de perziken en doop ze onmiddellijk in de vanillesiroop. Laat ze 5 minuten zachtjes doorkoken en dan afkoelen. Bewaar de perziken tot het serveren in de siroop!

Bereid de slagroom door de room te kloppen tot een stevige slagroom, waarbij de vanillesuiker beetje bij beetje wordt toegevoegd. Zet hem tot het serveren in de ijskast.

Pureer vlak voor het opdienen de frambozen, samen met enkele druppels citroensap en 3 eetlepels van de perzikensiroop. Rooster terwijl ook de amandelschilfers in een droge koekenpan.

Serveer de uitgelekte halve perziken op siroop in brede glazen en schep er een bolletje vanille-ijs bij, samen met wat frambozenpuree en top af met slagroom. Bestrooi met amandelschilfers en dien op.

Zalig.

Uit “Vurrukkuluk Vers” van Valérie Lhomme

Leave a reply