Penne met Worstjesvlees en Salade van Witloof en Waterkers

Penne met Worstjesvlees en Salade van Witloof en Waterkers

Pasta met worstjesvlees

Ondanks de soms toch wel negatieve berichtgeving rond het laatste boek van Jamie Oliver heb ik het van de week toch opgepikt in de boekhandel. Ik ben dan ook een grote fan en het is dankzij deze meneer dat ik mezelf het koken heb kunnen aanleren. Dat de recepten in dit “Jamie in 30 Minuten” niet haalbaar zijn in de opgegeven tijdspanne zal me dan ook worst wezen. Het zijn zeker snelle gerechten, maar hij maakt veelal een hoofdgerecht, salade én nagerecht op een halfuurtje en dat lijkt me toch vrij sterk. Ik kook er gewoon uit zoals ik kook uit een ander boek: op mijn gemak.

Er zijn al enkele recepten van dit boek op onze eettafel beland en dit was het eerste dat ik uitgeprobeerd heb. Jamie noemt het “Pasta voor zwangere Jools”, maar het is dus gewoon een penne met vlees van worstjes. Hij serveert er salade van radicchio en waterkers bij, maar vermits de radicchio nergens te bespeuren viel bij Colruyt heb ik het met witloof gedaan. Witloof is trouwens altijd een uitstekende vervanger voor radicchio, zij het dat het wat minder kleur geeft aan een slaatje.

Deze ietswat pikante penne komt verrassend uit de hoek dankzij het venkelzaad en speelt erg goed samen met het bittere van de salade. Veel hangt natuurlijk af van de kwaliteit van de worstjes, dus ga zeker op zoek naar de beste die je kan vinden!

Voor 6,  klaar in minder dan 30 minuten :

  • 4 lente-uien
  • 1 wortel
  • 1 stengel bleekselder
  • 1-2 rode Spaanse pepers
  • 6 worstjes van goede (slager)kwaliteit (+/- 400g)
  • 1tl venkelzaad
  • 1tl gedroogde oregano
  • 500g penne (ik prefereer volkoren)
  • 4 tenen knoflook
  • 4el balsamico van goede kwaliteit
  • 400g gehakte tomaten in blik
  • een paar takjes vers basilicum
  • 2 kropjes witloof
  • 100g rucola, gemengd met waterkers
  • Parmezaanse kaas om te raspen
  • 1 citroen
  • olijfolie van topkwaliteit
  • gewone olijfolie
  • peper & zout

Begin met een pot (lichtgezouten) water aan de kook te brengen voor de pasta en een koekenpan op hoog vuur te zetten. Maak terwijl de lente-uien, wortel en selder schoon. Snijd ze in grove stukken en hak alles samen met de pepers (zonder steeltjes) door elkaar in een blender/keukenmachine. Doe er de worstjes, het venkelzaad en de oregano bij. Blijf pulserend hakken tot alles goed vermengd is. Doe het mengsel dan met een scheut olijfolie in de pan en bak het rul. Roer het regelmatig even door, terwijl je de pasta gaar kookt volgens de aanwijzingen op de verpakking. Pers de tenen knoflook uit boven het worstmengsel en roer er de balsamico en de tomaten door. Als het mengsel te droog zou zijn, kan je er steeds wat kookwater van de pasta bij doen.

Snij terwijl het witloof in stukjes en vermeng het met de rucola en de waterkers. Schaaf er wat krullen Parmezaanse kaas over en maak het geheel aan met citroensap, olijfolie en peper en zout vlàk voor je aan tafel gaat.

Laat de pasta uitlekken en hou wat van het kookwater apart, just in case. Kieper de penne bij de saus en meng alles voorzichtig door elkaar. Doe er eventueel wat kookwater bij zodat de saus de gewenste, fluwelen, consistentie verkrijgt. Kruid af, strooi er nog wat Parmezaanse kaas en baslicum over en klaar is Kees!

Leave a reply