[Recept] Erwtensoep met Spek, Rookworst en Spelt Croutons

[Recept] Erwtensoep met Spek, Rookworst en Spelt Croutons

erwtensoep met spelt croutons, rookworst, spek

Er is toch geen beter comfortfood op ingesneeuwde dagen dan een kom dampende erwtensoep?

Het is wel een soepje waar wat meer werk aan is dan ik er normaal wil insteken. Ik sta altijd te vloeken in de keuken omdat ik vergeet hoe lang je moet staan duwen in de puntzeef om de soep eetbaar te krijgen. Maar dat is bij de eerste hap meteen vergeten.

Voor een 6-tal liter, klaar in 2h30 :

  • 500g spliterwten (die een nachtje geweekt hebben)
  • 3 uien
  • 2 preien
  • soja margarine om te baken en te braden
  • 250g kassler of een klein gerookt hammetje
  • 200g gerookt spek
  • 2 rookworsten
  • enkele dikke sneden wit spelt brood
  • olijfolie

Begin met een grote ketel op het vuur te zetten met een paar lepels olie.

We snijden de uien grof en stoven die aan in de olie. Normaal gebruiken ze hiervoor boter, maar ik vind dat olijfolie even goed marcheert.

Ondertussen snijden we het groen van de prei, hakken dat in grove stukken en spoelen die goed onder de kraan zodat alle zandkorrels verwijderd zijn. Ik zag hiervoor eens een truukje van Johan Segers die zijn wasbak vol laat lopen en er de prei in spoelt, om hem dan een paar minuten met rust te laten. Het zand zakt naar de bodem en zo kan je voorzicht de stukjes prei uit het water halen. Slim.

De stukken groen mogen dan bij de ui, samen met de (uitgelekte) spliterwten. Hierbij mag dan water toegevoegd worden tot alles netjes onderstaat.

Ook het spek en het hammetje of kassler vlees mag in de pot. Ik doe er dan opnieuw wat water bij opdat alles goed zou onderstaan.

Breng de ketel soep aan de kook en laat twee uurtjes rustig pruttelen.

We halen na de kooktijd het vlees uit de soep en mixen dan de soep fijn.

De soep moet dan nog door de zeef en daarna mag ze terug het vuur op.

We verwijderen het zwoerd van het spek en snijden dat samen met de kassler in stukjes. De rookworsten mogen in schijfjes verdeeld worden en samen met het vlees kunnen die dan in de soep.

We kruiden goed af met peper en zout en brengen alles weer aan de kook. Daarna is de soep klaar en mag ze van het vuur.

Voor de croutons snijden we de korsten van het brood en maken we er dobbelstenen van. De grootte is volledig naar keuze. Die bakken we aan in een anti kleefpan waar we wat gesmolten soja boter. Serveer ze naast de soep.

En dat… dat is top.

Bon Appétit!

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+