[Veggie] Volkoren Rijst met Geroosterde Noten, Champignons en Veenbessen

[Veggie] Volkoren Rijst met Geroosterde Noten, Champignons en Veenbessen

volkorenrijst met champignons, noten en veenbessen

Kreeg ik me daar een supertof cadeau voor Kerstmis: een abonnement op Njam! magazine. Bij deze wil ik La Gourmande toch nog eens heel erg bedanken 🙂 Daar gaan we vast een heel jaar plezier aan beleven.

Ik vond in de december editie een leuk vegetarisch recept dat ik eens wilde proberen. Er was net iets langer werk aan dan aangegeven, maar ‘t is er eentje om te onthouden. Lekker licht en de smaken zijn goed in balans. Ik heb het recept wel wat aangepast naar eigen smaak, maar dat doe ik altijd.

Een leuke afwisseling in deze week, waar het vullen van de diepvriezer centraal staat. Dat wil zeggen: tikka massala en stoofvlees en masse. In het weekend heb ik nog een ketel chili con carne op het programma. Allemaal lekker, maar best wat eentonig als je dat allemaal in een week voorgeschoteld krijgt.

Bon Appétit!

Volkoren Rijst met Geroosterde Noten, Champignons en Veenbessen
 
Auteur: 
Soort Recept: vegetarisch
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 500ml groentebouillon
  • 100g volkoren rijst
  • 250g fijne champignons of een mengeling van soorten
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 8 geplette korianderbolletjes
  • 120g gemengde noten
  • 30g gedroogde veenbessen
  • een handvol platte peterselie
  • 1 blaadje laurier
  • 1 takje verse tijm
  • 1el ciderazijn
  • 1 clementine of een grote mandarijn
  • olijfolie om te bakken
  • olijfolie voor salades
Zo maak je het
  1. We beginnen met een braadpan op een middelmatig vuur te zetten.
  2. De sjalotjes gaan we pellen en snipperen.
  3. Sjalotje stoven we aan in een beetje olijfolie, samen met de laurier en de tijm.
  4. Als het glazig is, voegen we de rijst toe en bakken die even mee vooraleer we de bouillon erover gieten. De rijst mag nu garen tot hij alle vocht opgenomen heeft.
  5. Terwijl roosteren we de noten in een antikleefpan op een middelmatig vuurtje, zònder vetstof. Goed in de gaten houden en regelmatig schudden is de boodschap.
  6. Terwijl alles op het vuur staat kuisen we de champignons en snipperen we de knoflook.
  7. De korianderbolletjes moeten we pletten. Dan kan in een vijzel, maar ik doe dit met behulp van twee lepels: je legt de bolletjes in de ene en dan plet je ze door er stevig op te drukken met de bolle kant van de andere lepel.
  8. Als de noten een beetje kleur gekregen hebben mogen ze afkoelen in een kommetje.
  9. In dezelfde pan warmen we een lepeltje olijfolie en daar doen we dan de tweede sjalot, de look, de geplette koriander en de champignons bij. Dit mag rustig stoven tot de champignons beetgaar zijn. Ze kunnen een beetje peper verdragen, maar niet teveel zout.
  10. Als de rijst klaar is met de bouillon moeten we even checken of hij wel gaar is. Indien niet moet je nog wat vocht toevoegen, maar niet teveel in een keer. De rijst moet beetgaar blijven en zeker niet te plat worden.
  11. Eenmaal gegaard mogen de veenbessen, de champignons en de noten erbij.
  12. Het geheel gaan we op smaak brengen met ciderazijn, het sap van de clementine en een scheutje olijfolie van topkwaliteit. Nu is het kwestie van goed te proeven of alles in balans is en nog wat bij te sturen met peper en zout.
  13. Als finishing touch mogen de versgewassen peterselieblaadjes erover.

 

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+