[Voedselzandloper Recept] Broccoli Gratin met Ham en Cheddar

[Voedselzandloper Recept] Broccoli Gratin met Ham en Cheddar

broccoli gratin met ham en cheddar

Het weerbericht spreekt over de eerste sneeuw en wat is er beter om deze barre koude tegemoet te gaat dan een lekkere ovenschotel?

Bedenk dan ook nog dat dit soort gerechten dikwijls te bereiden zijn met een minimum aan moeite. Deze schotel heb je in de oven op een twintigtal minuutjes en dan kan je lekker aan de aperitief of nog snel de kleine in zijn badje stoppen. Als je daarmee klaar bent staat je eten alvast te dampen in de oven. Uithalen en smikkelen maar.

Dit gerecht krijgt van mij het Voedselzandloper proof label, ook al zit er nog een klein beetje varkensvlees is (250g voor 4 personen). De ham die ik gebruik is, zoals steeds, van prima kwaliteit. Ik bekijk de vleesconsumptie ook per week en niet per gerecht.

Voor 4, klaar in 1 uur (waarvan +/- 40 minuten in de oven) :

  • 1 rode ui
  • 1 stronk broccoli
  • 3 à 5 sneetjes volkoren of ander donker brood (het aantal sneetjes hangt af van de grote van het brood)
  • 250g gekookte ham van goede kwaliteit
  • 4 bio eieren
  • 2dl soja room
  • 2el bieslook
  • 1el mosterd
  • 250g cheddar van het blok
  • olijfolie

We verwarmen de oven voor op 180° C hete lucht.

Vervolgens de mis en place: we verdelen de stronk broccoli in roosjes en spoelen die dan grondig onder koud water. We laten ze uitlekken terwijl we de ui pellen en fijn snipperen. Het brood mag in kleine blokjes gesneden worden, net zoals de sneetjes ham.

De bieslook gaan we eveneens spoelen en daarna in kleine ringetjes snijden.

We nemen een voldoende grote pan en zetten die op een middelmatig vuurtje met een beetje olijfolie. Hierin fruiten we de rode ui tot hij glazig is. Dan mogen de broccoli roosjes erbij en mag dat samen enkele minuten bakken.

De blokjes brood mogen in een grote kom, waar we dan de inhoud van de pan bij kieperen. Het hele boeltje mag goed gemengd worden.

We kloppen de eieren los met de soja room, de mosterd en de bieslook. Dat mag afgekruid worden met peper en zout.

Het eiermengsel mag dan vermengd worden met het groentenmengsel. Het boeltje dat daaruit ontstaat mag in een ingeoliede ovenschaal.

We raspen hierover de cheddar en zetten de schaal ongeveer 40 minuten (of tot de kaas goed gesmolten is) in het midden van de hete oven.

Bon appétit!

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+