[Voedselzandloper Recept] Winterse Salade met Venkel, Linzen en Zalm

[Voedselzandloper Recept] Winterse Salade met Venkel, Linzen en Zalm

Linzen Salade met venkel, radijsjes en veldsla

Ook in de winter ben ik wel eens te vinden voor een lekkere salade. Als het even kan ook met wat beet aan en liefst met een stukje kip of vis. Deze versie voldoet aan alle voorwaarden. Lekker en voedzaam, niet in het minst door de peulvruchten en de vette vis.

Voor 2, klaar in 30 minuten :

  • 200g groene linzen
  • een stukje zalmhaasje van 300 à 400g
  • een klein bosje radijzen
  • een handje veldsla
  • een kleine venkel
  • een kleine rode ui
  • een klein blaadje laurier
  • een takje verse tijm
  • olijfolie om te bakken
  • olijfolie voor salades
  • een citroen
  • 1tl mosterd

We gaan eerst de linzen garen. Dit doen we door de rode ui te snipperen en rustig aan te stoven in een lepeltje olijfolie. Hierbij mogen ook de laurier en het takje tijm.

Als de ui glazig is kunnen de linzen erbij. Daar mag dan water bij tot ze onder staan. Het geheel mag aan de kook gebracht worden en dan zetten we het vuur wat lager en doen we het deksel erop. De linzen mogen ongeveer tien minuten garen of tot ze beetgaar zijn. Dit kan wel eens verschillen, dus kijk ook even op de verpakking om te kijken wat die zegt.

Ondertussen wassen en drogen we de venkel, de radijsjes en de veldsla. Zorg ervoor dat echt alle restjes aarde verdwenen zijn.

De venkel en de radijzen snijden we in dunne schijfjes. Meng ze in een grote slakom met de blaadjes veldsla.

We maken een vinaigrette door een lepel mosterd te mengen met drie eetlepels olijfolie, een eetlepel citroensap en wat peper en zout. We gaan hiermee pas op het allerlaatste moment onze salade aanmaken om te vermijden dat alles zompig wordt.

Als de linzen klaar zijn mogen ze afgegoten worden. We spoelen ze grondig na onder de kraan en laten ze goed uitlekken terwijl we de zalm bakken.

Die zalm spoelen we even onder de kraan. Dit is standaardprocedure met alle vis. We deppen hem daarna goed droog, kruiden hem met peper en een weinig zout en gooien hem in een antikleefpan op een eerder hoog vuurtje. Afhankelijk van de dikte moet hij een vijftal minuutjes per kant. In principe moet een stukje zalm nog glazig zijn aan de binnenkant, maar de cuisson is afhankelijk van je eigen voorkeur.

Als de vis bijna klaar is kunnen de uitgelekte linzen bij de salade en mag die aangemaakt worden met de dressing.

Serveer een ruime portie van de salade op een diep bord en geef er een mooi stukje van de heerlijke zalm bij.

Bon Appétit!

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+

Comments

  1. […] Woensdag:  Winterse Salade met Venkel, Linzen en Zalm (le Gourmond Belge) […]