Vrolijk Kerstgebak – Deel 1

Vrolijk Kerstgebak – Deel 1

In het decembernummer van Libelle Lekker stonden twee recepten voor echt superleuke “sneeuwman muffins” en “zoete kerstbomen”. Ik kreeg hier thuis de vraag of we dat konden fabriceren voor een feestje op het werk en uiteraard zag ik dat wel zitten. Het magazine maakte gewag van een uur voor 12 boompjes en een uur voor 8 sneeuwmannen, dus ik trok er een half dagje voor uit.

“Hoeveel heb je er nodig, schatje?”, vroeg ik en ik maakte me nog geen zorgen toen het antwoord “Bwa, een stuk of 60?” was. Tenslotte had ik toch een dag de tijd. Ik dus naar de winkel en klaar voor some serious baking.

Ik begon met de basis voor de kerstmannen. Dit zijn de ingrediëntenvoor 8 stuks:

  • 2 eieren
  • 75g suiker
  • 200ml melk
  • 100ml zonnebloemolie
  • zout
  • 1 vanillestokje
  • 250g bloem
  • 1tl bakpoeder
  • 250g poedersuiker
  • sap van een citroen
  • 8 ronde, witte pralines (ik nam Raffaelos van Ferrero Rocher en dat gaf het nog een tikje extra)
  • 150g marsepein
  • oranje en rode voedingskleurstof (dat hebben ze in de Aveve)
  • 50g gesmolten bittere chocolade
  • 16 muffinvormpjes
  • 8 kleine plastic hoedjes (die ik niet vond en dus ook niet gebruikt heb, maar die zouden ze in hobbywinkels hebben)

Let’s go! Verwarm de oven alvast voor op 180°, terwijl je begint met de eieren los te kloppen met de suiker, de melk, een snuifje zout en het merg van het vanillestokje. Meng de bloem vervolgens met het bakpoeder, zeef dit boven het eimengsel en roer glad. Zet telkens 2 vormpjes in elkaar en verdeel het beslag hierin.  Bak ze 20-25 minuten en laat ze afkoelen op een rooster.

sneeuwman muffins

Roer de poedersuiker met het citroensap tot een dik glazuur. Haal de pralines door het glazuur, tenzij je Raffaellos gebruikt. Die Raffaellos zijn bedekt met kokosschilfers en dat gaat niet goed samen met de glazuur. Ik had er wel niet genoeg van en ik heb voor de rest van de gebakjes dan maar hoofdjes uit marsepein gemaakt. Die zijn wel door de glazuur gegaan. Laat de kopjes drogen op een rooster terwijl je ook de bovenkant van de cakejes in de glazuur doopt. Laat ook deze goed drogen.

Kleur 1/4 van de marsepein met de oranje kleurstof en de rest met de rode. Kneed van de oranje marsepein kleine wortelneusjes. Rol de rode marsepein dun uit tussen twee lagen plasticfolie. Snij hem in repen van 8-10 cm lang en 1 cm breed. Vul een spuitzak met de gesmolten chocolade en spuit kleine stipjes op de hoofdjes voor de ogen. Je kan er ook een mond mee maken, maar ik vond dat persoonlijk niet nodig.

kerstgebakjes

Druk vervolgens de neusjes vast op de pralines en zet de hoofdjes vast op de muffins met de hulp van wat glazuur. Wikkel een roodmarsepeinen sjaaltje om de hals en werk eventueel af met een hoedje, dat je fixeert met glazuur. Bestrooi alles met poedersuiker en klaar is kees!

sneeuwmanmuffins

De kerstbomen komen eraan in de volgende post!

 

Leave a reply