Waldorf Salade

Waldorf Salade

waldorf salade

Vandaag een echte klassieker: Waldorf  Salade. Waarschijnlijk heeft elke chef er een eigen versie van, maar ik ga voor de man die me sla leerde eten: Jamie Oliver. Dit recept komt uit Jamie’s America en is een echte topper. Er is wel een beetje werk aan, maar als je gas geeft staat hij op tafel in een half uur. Smakelijk!

Voor 4, klaar in 30 minuten

  • een krop botersla (of een mengeling met waterkers, rucola, bindsla etc)
  • 2 flinke handen pitloze druiven, rood of wit
  • 3 stengels bleekselder
  • 2 handen walnoten
  • een klein bosje bladpeterselie
  • 1 rode appel
  • 150g blauwe kaas

Voor de dressing

  • 1 volle tl mosterd van goede kwaliteit (hier gebruik ik “De Ster” of “Tiense Mostad”)
  • 2 el goede witte- of rode wijnazijn
  • goede olijfolie
  • 1 volle el bio yoghurt

Begin de voorbereiding met de sla te wassen en te drogen. Snij de druiven doormidden en maak de bleekselder schoon met een dunschiller, zodat alle draadjes eruit zijn. Snij hem vervolgens in fijne plakjes en doe ze met de sla en de druiven in een grote kom. Hussel alles goed door elkaar.

Hak de walnoten in grove stukjes en warm die even op in een droge pan met anti kleeflaag. Let erop dat ze niet aanbakken, dus regelmatig even schudden!

Verwijder de blaadjes van de peterselie en hak de steeltjes fijn, die gaan we zo gebruiken voor de dressing. Hak ook de blaadjes fijn en meng ze met de sla in de kom. De steeltjes doen we met de mosterd en de azijn in een potje (à la klein mayonaise potje) en giet er ongeveer 3 keer zoveel olie bij. Doe er ook de yoghurt in en goed wat peper en zout. Draai het deksel op het potje en schud de boel goed door elkaar. Even proeven, bijwerken met peper en/of zout en misschien wat azijn en klaar.

Giet net genoeg dressing over de sla opdat alle blaadjes licht aangemaakt kunnen worden. Als ik aan iets een hekel heb is het wel van de vinaigrette druipende salade die helemaal flets is geworden nog voor hij op je bord komt, dus pas daar vooral mee op.

Snij de appel in dunne schijfjes of lucifers en gooi die samen met de walnoten over de salade. Hussel alles nog eens voorzichtig door elkaar en brokkel er de blauwe kaas naar keuze over. In het voorjaar is de Franse Roquefort op z’n best, dus ik heb niet getwijfeld. Jamie neemt er een zachter type bij, zoals Dolcelatte. Da’s ieder voor zich.

Serveer op grote borden met een lekker dikke boterham bruin brood, eventjes gegrild en besmeerd met boter. Glaasje witte wijn erbij en je waant je zo in het Waldorf Astoria.

 

Leave a reply