Restaurant Green, Langdorp

Restaurant Green, Langdorp

Restaurant Green, Langdorp

Onlangs weer geweldig goed gegeten bij Green in Langdorp, bij Aarschot. Dit restaurant ligt verscholen in de bossen en is het gastronomisch paradepaardje van het Gasthof ter Venne, bekend van het betere bruiloft en communie werk.

Dit plekje wordt niet of toch nauwelijks vernoemd in de gekende restaurantgidsen of op gespecialiseerde blogs en sites. Dat is, wat mij betreft, bijzonder verwonderlijk want prijs kwaliteit is dit een serieuze topper. In het weekend is het vaak volboekt, maar in de week is het er vrij rustig en dan krijg je natuurlijk superieure service.

Op weekdagen is er steeds een 3 gangen dagmenu, inclusief Champagne, wijnen en koffie beschikbaar voor 58 euro.  We hebben die avond hard getwijfeld om het te proberen omdat het zeer lekker klonk, maar zijn toch gezwicht voor het menu Green, beschikbaar in 3,4 en 5 gangen.

Als je binnen komt mag je plaats nemen in een soort mini salon, in dezelfde ruimte als het restaurant. Je krijgt er je drankje en de hapjes terwijl je er wat in de kaart grasduint. De, overigens altijd geweldige, ober liet het niet na om, bij overhandiging van de wijnkaart, ons erop te wijzen dat zijn restaurant onlangs het Fair Wine Restaurant label ontvangen had. De nieuwe wijnkaart was dan ook erg uitgebreid en de prijzen vanzelfsprekend correct. Green geeft je trouwens de keuze om in plaats van passende wijnen je menu met aangepaste bieren te nemen. Wij kozen voor wijn, maar ik zag aan andere tafels de smakelijke biertjes geschonken worden en volgende keer ga ik toch nog eens nadenken voor ik traditiegetrouw voor druivensap kies.

Bij het aperitief hoorden 4 hapjes en die waren behoorlijk lekker. De tartaar van hert is me het meest bijgebleven. Die was dan ook, om het met één woord te omschrijven, delicieus. Het was een fotofinish met het bitterballetje van hazenbout wat eveneens smaakte naar meer.

Eenmaal aan tafel gezeten was het eerste voorgerechtje snoekbaars in boter gebraden, met alikruik, spinaziepuree en rode paprika voor hem en oesters op drie wijzen (rauw, geweld en onder champagnegratin) voor haar. Bij de vis hoorde een zeer lekkere witte wijn en de oesters kwamen met een prachtige cava. Beide gerechten waren perfect bereid en heel erg lekker.

Als tweede voorgerecht namen we eendenlever verpakt in bintje met geparfumeerde truffelbouillon en krokant gebakken kalfszwezerik met bitterballetjes van pastinaak, voorjaarszwam en artisjok. Niets op aan te merken en net zoals de eerste voorgerechten heel mooi gepresenteerd en klaargemaakt zoals het moet.

Zeetongfilet en langoustine met een mousseline van zeebrugse garnaal, charlottekoker en dooierzwam was ons hoofdgerecht. De andere optie was jonge houtduif, maar de visoptie zag er een beetje te lekker uit op de kaart. En het moet gezegd: het bord loste de verwachtingen volledig in. Bij het hoofdgerecht komt de ober ook nog altijd eens langs met een repasse. Voor mij ongezien in een gastronomisch restaurant en de vraag of ik misschien nog trek heb kan dan ook altijd rekenen op een volmondig ja.

Als nagerecht hadden we Restaurant Green Dessertenerzijds een yoghurtijsje met een infusie van framboos, gesmolten chocolade en citrus voor madame die het heel erg lekker vond, en de kazen voor ondergetekende. Het betrof hier een selectie van 3 erg lekkere Belgische kazen waaronder een ronduit fantastische Bio Bleu. De kazen waren vergezeld van konfituren van selder met vanille, ananas met rode peper en oranje paprika. De witte wijn bij de kaas vond ik nét iets minder omdat ik het graag iets zoeter heb bij een kaasje, maar de Late Harvest bij het zoete dessert was dan weer zeer lekker.

En inderdaad: bij het dessert hoorde nog een glaasje wijn. Iets waar vele andere restaurants iets van kunnen leren! Hier betaalden wij € 21,- voor de passende wijnen en dat was een koopje.

Green werd in 2006 door Culinaire Saisonnier uitgeroepen tot aspergerestaurant van het jaar en ik kijk er nu al naar uit om in het voorjaar eens te gaan proeven hoe ze het er 5 jaar later vanaf brengen.

Restaurant Green & Gasthof Ter Venne, Langdorp

Leave a reply