Salade met Peren, Pancetta en Vijgen

Salade met Peren, Pancetta en Vijgen

salade-met-vijgen-peren-pancetta

Gerechten met fruit zijn geen specialiteit van mij. Wat niet is kan echter komen en dus blijf ik halsstarrig pogingen ondernemen om iets lekkers uit mijn mouw te schudden. Ik eet immers niet graag een solo stuk fruit en omdat je best soms eens wat fruit eet moet ik het in een maaltijd smokkelen.

Meestal probeer ik het dan met een salade, zoals deze. Vijgen lenen zich prima tot een combinatie met een stukje spek, of pancetta in dit geval. En als we dan toch bezig zijn, doen we er nog een peer bij. Hebben we meteen twee porties fruit achter de kiezen.

Het resultaat was een lekkere salade, maar de peer die ik gebruikte was niet rijp genoeg. In het perenseizoen, dat er nu aankomt, zou ik gaan voor een lekker sappige handpeer. Een wat zoeter exemplaar dat lekker met de vijgen speelt. Ze mag wel niet té rijp zijn, want dan kan je er niet meer met een vork in prikken.

Zeker eentje om te proberen.

Alvast smakelijk!

Salade met Peren, Pancetta en Vijgen
 
Auteur: 
Soort Recept: salade
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 4 verse, rijpe vijgen
  • 1 rijpe peer, doch niet té rijp
  • een handvol rucola
  • Parmezaanse kaas van het blok
  • 8 plakjes dun gesneden pancetta
  • olijfolie van goede kwaliteit
  • balsamico van goede kwaliteit
  • biologische honing van een plaatselijke imker of agavesiroop
Zo maak je het
  1. We maken eerst onze dressing door 4 eetlepels olijfolie te mengen met 1 eetlepel balsamico en een koffielepel honing of agavesiroop. Doe er wat zout en peper bij en meng alles goed door elkaar tot een homogene vinaigrette. We zetten ze opzij.
  2. De vijgen gaan we wassen en drogen, net zoals de peer en de rucola. We snijden ze vervolgens in kwarten.
  3. We verwijderen het klokhuis van de peer en we snijden ze in heel dunne plakjes.
  4. Bak de plakjes pancetta krokant in een pan of in de oven. Laat ze erna even drogen op een velletje keukenpapier.
  5. Schik de rucola, de vijgen en de stukjes peer op een bord en druppel er de dressing over.
  6. Voeg de pancetta toe, rasp er enkele grote krullen Parmesan over en serveer.

Geïnspireerd op een recept uit “Vurrukkuluk Vers! van Valérie Lhomme (2008)

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+