Voor hen die morgen beginnen aan de 40 dagen zonder vlees wil ik vandaag nog een lekker winterreceptje meegeven. Ik doe zelf niet mee, want ik vind dat we hier altijd al moeite genoeg doen op dat vlak. Ten andere zijn we later deze week te gast in een restaurant waar ik lang naar uitkijk en dan ga ik zeker niet minder vlees consumeren. Kudos aan hen die zich wel ingeschreven hebben.
Vegetarisch Stoofpotje met Wintergroenten
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: vegetarisch
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- een kleine flespompoen
- 300g schorseneren uit de diepvriezer
- 150g aardappelen
- 500ml warme groentebouillon
- 200g groene kool
- olijfolie om te bakken
- 3 middelgrote uien
- 4 wortelen
- 2 teentjes look
- een takje verse tijm
- een blaadje laurier
- 400g kikkererwten
- 2 peren
Zo maak je het
- We beginnen eraan met de groenten schoon te maken. De pompoen snijden we in de helft en we halen de zaden eruit. Daarna snijden we hem in repen en halen de schil eraf met een dunschiller.
- De aardappelen mogen eveneens geschild worden en die snijden we dan in grote blokjes.
- We verwijderen de buitenste bladeren van de groene kool en snijden de overgebleven groene bladen in fijne reepjes. We moeten ongeveer 200g overhouden.
- De uien gaan we pellen en snipperen. Net zoals de teentjes look.
- De wortels mogen geschraapt worden en daarna in fijne plakjes gesneden.
- De kikkererwten laten we uitlekken in een vergiet.
- We verwarmen een lepel olijfolie in een braadpan en hierin stoven we een tweetal minuten de uien aan.
- Als ze wat glazig beginnen te worden mogen de wortelen, de pompoen, de aardappelen, de knoflook en de schorseneren erbij.
- Hierbij voegen we de warme groentebouillon, het blaadje laurier en het takje tijm.
- We dekken af en laten het zootje een klein kwartiertje rustig sudderen.
- Daarna mogen de kikkererwten erbij en die laten we nog een drietal minuten meegaren.
- Zet de grill aan, zodat die al kan voorverwarmen.
- Ondertussen verwarmen we een beetje olie in een wok en gaan we hierin de reepjes kool kort roerbakken. Daarna voegen we een scheutje water toe, dekken we af met een deksel en laten we de kool rustig stoven tot ze beetgaar is. Bijkruiden met peper en zout is zeker toegelaten.
- We snijden de peren in twee en verwijderen het klokhuis. We wrijven ze in met een klein beetje olie en gaan ze vier minuten onder de grill leggen.
- De stoofpot is nu klaar, dus gaan we nog even proeven en bijkruiden met peper en zout.
- Serveer hem met de reepjes kool en een halve peer.