Bistro Wannes Raps, Diest

Bistro Wannes Raps, Diest

Wannes Raps

Ik was al enige tijd op zoek naar een leuke bistro in de buurt. Vooral in het Leuvense is er een grote leemte die kan opgevuld worden. Mijn oog viel nu echter op Diest, waar ik bistro Wannes Raps ontdekte dankzij een veelbelovende recensie door Bruno Vanspauwen (De Standaard – Vier Bordjes).

Eerste werk bij het besluiten of het iets is om eens te proberen is een bezoekje aan de website. In dit geval een zeer leuke pagina, die deed vermoeden dat het wel eens een schot in de roos zou kunnen zijn. Wannes Raps heeft ook een Facebookpagina waar onder andere de weekmenu’s op geplaatst worden en waar je al eens een vraagje kan stellen. Dat hoort tegenwoordig zo en dat vind ik leuk.

Ik was voorlopig overtuigd en met een lunchafspraak in het verschiet was het een ideaal moment om dit plekje met potentieel eens gaan te ontdekken.

Wannes Raps bevindt zich in het centrum van Diest, maar niet in het echte winkelgedeelte. Je kan er vanuit dat gedeelte wel vlot naartoe stappen en het is goed bereikbaar met de wagen. Er is voldoende parking in de buurt.

Dit restaurant is er gevestigd sinds oktober 2012 en de chef van dienst is Erwin Bruyninckx. Die naam doet niet meteen een belletje rinkelen, maar dat komt omdat hij voordien een medewerker was van een bekend productiehuis. Hij heeft nu zijn carrière een nieuwe wending gegeven. Omwille van een  midlife crisis, lees ik. ‘t Is alleszins een beter idee dan een rode Ferrari of een Harley, me dunkt.

Het pand is mooi ingericht met onder andere witte muren, een mooie houten vloer, oude spiegels en oog voor detail. Je neemt er plaats op een houten stoel of op de lange bank aan de muur. Het geheel ademt een ongedwongen bistrot sfeer uit en ik voelde me er dadelijk op mijn gemak. Een blik op de kaart deed me besluiten om voor de weeklunch te gaan. Dat betrof een voor- en hoofdgerecht aan de bijzonder schappelijke prijs van € 16,-

wannes raps diest

Het aperitief liet ik voor wat het was en ik besloot om meteen te kiezen voor een glaasje van de voortreffelijke rode huiswijn: een Domaine Magellan van de Pays d’ Doc (€ 4,- per glas). Die stond nog maar net op tafel en daar kwam het lunchvoorgerechtje al aan. Het ging vooruit.

Wannes Raps bistro Diest

Dat voorgerecht was die week een stukje pissaladiere met witte zoete ui uit de Cevennes, geserveerd met een gemengd slaatje en wat olijfjes. Een pissaladiere is een soort Franse pizza, zonder tomatensaus. Ik had het nog nooit gegeten, maar deze vond ik alleszins lekker. Leuke starter.

Er stond trouwens ook wat stokbrood op tafel, volgens mijn tafelgenote was dat heel lekker, net als de bijhorende zoute boter.

Wannes Raps Diest

De chef serveert zijn gerechten trouwens zelf aan de tafel, wat altijd geapprecieerd wordt. Het schept vertrouwen.

Het hoofdgerecht was varkenshaasje met aardperen, spruitjes, waterkers en een mosterdsausje. Ik vond het geweldig lekker. De saus was net goed: niet te pittig, niet te flauw of te romig. Gewoon goed. Misschien wel te weinig, maar dat krijg je nu eenmaal als het lekker is. Het vlees was perfect op cuisson en van goede kwaliteit. De spruitjes en de aardperen waren lekker beetgaar en de  waterkers was lichtjes aangemaakt.  Zo’n eten maakt me blij.

Dit werkte ook perfect met de geserveerde wijn. Ondertussen zat ik al aan het tweede glas.

En dan deed ik iets wat ik niet vaak doe, namelijk nog een dessertje kiezen. Ik vond het gerechtvaardigd, vermits de rest van het eten zo lekker was. En zo’n stukje chocoladetaart aan € 9,- is dan wel zeer aanlokkelijk.

dessert wannes raps

Dat stukje taart was van hetzelfde niveau als de rest. Het was een smeuïge spie, toch vast genoeg van structuur en ze proefde nadrukkelijk naar lekkere chocolade. “Ja logisch toch?”, hoor ik je denken. Maar ik heb wel al andere taart gegeten.

De chocolade parels bovenop de taart zorgden voor de noodzakelijke crunch. Heerlijk met het geserveerde sausje en in een mum van tijd weggewerkt.

De overkant koos een tarte tatin met kaneelijs. Ik mocht een hapje stelen en het was heerlijk.

We gingen buiten met een rekening van € 35,- per persoon en dat vind ik dik in orde. Je kan hier voor heel correcte prijzen bijzonder lekker eten en dat in een leuk kader. Deze man kan goed koken en dat proef je. De porties zijn perfect, het eten is eenvoudig en lekker. De producten zijn van kwaliteit en het tempo is strak. Dit is wat ik verwacht van een zaak zoals deze, maar al te vaak niet krijg.

Ik merkte dat de zaak nog een binnenkoer heeft met een groot potentieel voor terrasjesweer. Ik kan niet wachten om terug te gaan.

Een echte topontdekking.

Website

Leave a reply