[Getest] Jamie Oliver in 15 Minuten

[Getest] Jamie Oliver in 15 Minuten

Vegetarische Chili met Tortilla-Avocado Salade

De vaste bezoeker van LeGourmandBelge.be weet al langer dat ik een fan ben van Jamie Oliver. Ik hou van zijn boeken, van zijn gerechten en van zijn stijl. Meer nog: ik leerde mezelf koken aan de hand van zijn recepten en ik gebruik ze nog elke week. Alle boeken die hij ooit uitgaf in het Nederlands zijn in mijn bezit en geen enkele is onbesmeurd.

Toen ik vorige week aldus in de boekhandel was verzeild kon ik niet weerstaan aan de nieuwe Jamie in 15 Minuten. Uiteraard weer een prachtig vormgegeven boek met schitterende fotografie, duidelijke recepten en een goed opgesteld ingrediëntenregister. Ditmaal vond ik achterin het boek de vermelding van het aantal calorieën, vetten en suikers per gerecht.

Zijn vorige boek, Te Gast bij Jamie, vind ik te Brits. Dit boek kan me weer helemaal bekoren en ik vermoed dat ik het vaak uit de kast zal halen.

De hamvraag hier is of ik deze gerechten in 15 minuten op tafel ga krijgen. Laat me stellen dat ik daar bij aankoop al serieuze twijfels over had. Ik baseer me daarvoor op een andere Jamie topper: Jamie in 30 Minuten.  Dat is een boek waar ik al heel veel uit gekookt heb. Heel lekkere dingen staan er daar in en ze zijn vaak ook relatief snel op tafel te krijgen. Echter is de 30 minuten in de titel een loze belofte.

Nog nooit kreeg ik een van die recepten onder het half uur op tafel. Ook al laat ik dan vaak het dessert of bijhorende drankje vallen. Ook al zet ik alles op voorhand klaar.

Dat wilt uiteraard niet zeggen dat Jamie in 15 Minuten zijn beloftes niet zou kunnen waarmaken. Dus ging ik van de week aan de slag met een van de gerechten uit het nieuwste boek:

Groentechili met Krokante Tortilla-Avocadosalade

Voor ik de timer indrukte zette ik alle 19 (!) ingrediënten klaar op het aanrecht, duwde ik de oven al aan, nam ik de keukenmachine en de mixer en zette ik een braadpan op het vuur. In alle recepten, zowel in het 15- als in het 30-minuten boek, tellen de voorbereidende activiteiten niet mee bij de tijdsberekening van de recepten. Dat vind ik eigenlijk een beetje flauw, maar ik kan er nog wel inkomen.

Dit gerecht bestaat uit een grote pan vegetarische chili met rijst. Daarbij hoort een ruime salade voor 4, met een verse avocado-yoghurt dressing.

Klaar in 15 minuten? Het was ijdele hoop.

Ondanks dat ik meer dan goed vertrouwd ben met de stijl van Jamie Oliver, is het me niet gelukt om dit gerecht in een kwartiertje op tafel te zetten. Ik deed er zelfs meer dan twee keer zo lang over.

Alle ingrediënten moeten netjes gewassen zijn voor je begint en er mag niets mis gaan met je keukenhulpjes of je kan er sowieso vergeten. Ik had, zoals ik zei, alles netjes klaar gezet. Maar ik had niets gewassen en het liep mis met de keukenmachine. Dat dikt de totale tijd meteen aan.

Al bij al vind ik een half uurtje is zeker niet slecht. Echter is dit Jamie in 15 minuten. Het was ook niet stressvrij koken, eerlijk gezegd. Ik zou en moest dit gerecht zeker en vast onder de 20 minuten op tafel toveren. Niet dus.

Het was wel enorm lekker. En ik ga het boek nu niet terug brengen omwille van iets dat ik van tevoren al wist.

Leave a reply