Salade met Morbier, Meloen en Radicchio

Salade met Morbier, Meloen en Radicchio

meloensalade met blauwe kaas

Deze salade is een ontdekking: het bittere van de radicchio met het zoete van de meloen werkt aanstekelijk samen met de zoute koekjes en de zurige dressing. De kaas is vol en romig, de meloen zacht en de radicchio en de koekjes zorgen voor de crunch. Dit gerecht heeft het allemaal.

We waren ook uiterst te spreken over het stukje kaas dat er in gaat: een Morbier. Dat kenden we hier niet en vermits we toch wel graag een kaasje degusteren was het uitkijken naar hoe die ging proeven. Ik was er speciaal voor naar de kaaswinkel gereden. Geen industriële troep dus, maar de real deal. En dat beviel ons.

Morbier is een rauwmelkse, half harde kaas die gemaakt wordt met koemelk en afkomstig is uit, hoe kan het ook anders, Morbier. Morbier ligt in de Franse Comté, niet onbekend omwille van zijn kazen. Deze kaas is een AOC, maar wordt ook industrieel gemaakt. Let dus op waar je hem koopt.

Het belangrijkste kenmerk is de zwart blauwe ader die horizontaal door het midden van de kaas loopt. Vroeger was dat een laagje as dat werd gebruikt om de kaas te beschermen van uitdroging en insecten. Morbier is eigenlijk een soort “overschot” kaas: ‘s avonds goot de kaasmaker de overgebleven wrongel van zijn Comté in een mal en gooide dan die as erover. De volgende ochtend kwam er dan de overgebleven wrongel over van de ochtendmelk. Tegenwoordig gebruikt men dezelfde melk. De (houtskool) as wordt toegevoegd onder het mom “traditie”.

Morbier is een sterke kaas met een romig mondgevoel. Hij proeft een beetje nootachtig met hooi toetsen en heeft een bittere nasmaak. Perfect in deze salade. Ik zou hem niet vervangen door een andere kaas, het is echt een substantieel element.

Voor 2 personen, klaar in 15 minuten : 

  • een kleine Cavaillon meloen
  • een kleine radicchio
  • 300g Morbier
  • 10 zoute aperitiefkoekjes (bijvoorbeeld van Tuc)
  • citroen
  • topkwaliteit olijfolie

We beginnen met de meloen. Misschien moet ik nog even meegeven dat je die meloen best ook niet van de ijskast in het bord gooit, want dan heeft hij helemaal geen smaak. Haal hem dus al ‘s ochtends uit. In principe hoor je een meloen helemaal niet in een ijskast te bewaren, maar ik doe het liever wel. Ik haal hem er gewoon op tijd uit.

Ook de kaas moet je een uur voordien uitleggen.

Verdeel de meloen in twee helften en lepel er de zaadjes uit. Die gaan we niet gebruiken, dus weg ermee. De helften gaan we vervolgens in kwarten snijden en schillen. Eenmaal geschild kan de meloen verdeeld worden in dunne plakjes. Leg op elk bord evenveel plakjes.

Snij de Morbier eveneens in gelijke stukjes en verdeel over de borden.

We spoelen en drogen de radicchio en snijden de bittere sla in heel dunne reepjes. Verdeel ook die over de borden, maar je hoeft niet perse alles te gebruiken. Afhankelijk van de grootte van de radicchio kan het nogal veel uitvallen en dan wordt het te bitter. Kijk dus zelf een beetje naar de hoeveelheid.

Maak een beetje vinaigrette door 3 eetlepels olijfolie te mengen met een eetlepel citroensap en wat peper en zout. Giet die over de salade vlak voor het serveren.

Schenk er een goed gekoelde Sauvignon Blanc bij.

Top!

Leave a reply