Guerilla @ Ellis Gourmet Burger, Antwerpen

Guerilla @ Ellis Gourmet Burger, Antwerpen

Het is ondertussen twee weken geleden dat ik de voetjes onder tafel schoof in de spiksplinternieuwe Ellis Gourmet Burger, aan het Antwerpse eilandje. Het bezoekje zindert echter nog steeds na.

Ik ben een fan van de betere burger en ik zet mijn variatie van de klassieker dan ook regelmatig op het menu ten huize LGB. Ik maak er graag een uitzondering voor op mijn “geen brood regel”. Een bezoekje aan een van de betere hamburger joints van ons land stond bijgevolg al langer op het programma. Omdat ik steden zoals Brussel en Knokke niet zo vaak frequenteer was dat er nog niet van gekomen. Dit zijn namelijk de plaatsten waar Ellis Gourmet Burger reeds een aanwezigheid heeft.

Toen ze voor de opening van hun Antwerpse stek een echte Burger Guerrilla voorstelden tussen Viki Geunes en Nick Bril was ik er dan ook als de kippen bij om de € 35,- op te hoesten. Alle plaatsjes werden zoals verwacht netjes op voorhand uitverkocht. Je kan immers niet elke dag twee burgers van sterrenniveau met elkaar vergelijken.

ellis-gourmet-burger

De dag zelf was het schitterend weer en ruim op tijd vertrokken kreeg ik toch mijn portie fileleed in de schoenen geschoven. Dat was, geluk bij een ongeluk, ook het lot van Nick Bril. Die was door hetzelfde verkeersinfarct ruim te laat en daardoor had ondergetekende niets hoeven te missen. Ik had me zelfs nog galant kunnen neervlijen op het terras, in de schaduw van het MAS, met confraters @Be_Gusto, @BelgianTasteBud, @LazyMonday en @Spinellich. Alwaar we in het voorjaarszonnetje konden sippen van een cocktail gebaseerd op het Engelse Pimms. Er zijn ergere dingen in het leven.

Eenmaal plaatsgenomen in het gezellige restaurant, kon de battle beginnen!

In the left corner: youngster Nick Bril. Rechterhand van driesterrenchef Sergio Herman en speerpunt van het in de steigers staande La Chapelle. Die nieuwe Antwerpse hotspot zou moeten openen in januari 2014 en daar kijken we maar wat naar uit.

In the right corner: Viki Geunes. De Antwerpse twee sterren trots met de beste locatie van ‘t Stàd. De overbuur van Ellis daalde neer uit zijn MAS toren om dat jonge geweld eens te tonen hoe je een echte hamburger maakt.

ellis-gourmet-burger-antwerpen

De eerste ronde was voor Nick Bril. Die stelde in pure Zeeuwse stijl een burger voor met zeealgen, zeewater, Oosterscheldekreeft en gepocheerde oester. Deze werd bijgestaan door een bijzonder leuk ogende salade van gemarineerde groenten, artisjok, rode biet, raapjes en cremes van rozenwater en bloedsinaasappel.

De frequente lezer van mijn artikels weet al dat ik niet hou van oesters, tenzij in bereide vorm. Gepocheerd was het nu ook niet helemaal mijn ding, maar desondanks was dit een zeer lekkere hap. Ik heb erg genoten van de salade met zijn vele smaakjes en structuurtjes. Wat een plaatje.

De burger ging ook lekker samen met de beerpairing: een Vedett Extra White. Ik ben niet zo’n fan van witbier en ik zou een oester-kreeftburger eerder gekoppeld hebben aan een fisse witte wijn, maar de combinatie mocht er best zijn. Verrassend op zijn minst.

ellis-burger-antwerpen

Het was ook de moeite om in de kleine open keuken chef Nick de burgers zien klaar te maken, met hulp van zijn twee sterren sous-chef Viki Geunes. Die nam even later zelf het voortouw met zijn eigen creatie: een lamsburger deluxe.

Bereid met topvlees uit het Deense Knuthenlund werd deze burger perfect rosé aan tafel gebracht. Hierbij hoorde een mayonaise van gegrilde aubergine en paprika, geserveerd op een wat grover wit broodje. Op een schoteltje apart kregen we een salade van ijsbergsla met gepekelde groenten en een yoghurt van schapenmelk. Als extraatje serveerde chef Geunes nog een shotglaasje vmet gin, olijfolie en citroen.

De burger van Viki gaat voor mij met de pluimen lopen. Een echt perfect gebakken stukje vlees, dat er qua vettigheid net ietsje over zat. Maar dat is eigen aan het lamsvlees. Het ging geweldig samen met de zuiderse smaken die verwerkt werden in de toppings. Het slaatje ging in een hap binnen en deed enkel snakken naar meer.

ellis-gourmet-antwerpen

Sepideh Sedaghatnia, sommelier van ‘t Zilte, schonk hierbij een Barbera d’Alba van Giacomo Vico. Deze fruitige en friszure rode wijn ondersteunde perfect de ietwat vettige lamsburger van Viki Geunes. Top.

Als dessert kregen we de Ellis Ice Burger voorgeschoteld: een grote macaron met vanille ijs. Superleuk om zien, maar niet helemaal mijn ding. Tegen dan was de avond al meer dan geslaagd.

ellis-antwerpen

Ondertussen vernam ik dat de lamsburger van Viki Geunes een vaste plaats kreeg op de kaart, naast andere toppers van onder meer Frederic Van Tricht en Hendrik Dierendonck. Ik kijk alvast uit om deze snelle, foodie verantwoorde, happen eens te gaan proeven bij gelegenheid.

Met dank aan Adriaan – Shoot That Food, voor de knappe foto’s! En ook aan Wouter Vandeput (uit het team van Luzine) en vriendin om een tafel vol kritische bloggers gezelschap te houden.

Ellis Gourmet Burger Antwerpen, Sint-Adegondiskaai 52-54, T +32 3 344 54 55

One Response to Guerilla @ Ellis Gourmet Burger, Antwerpen

Leave a reply