Het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik De Voedselzandloper heb gelezen, maar dit boek bepaalt nog steeds voor een groot stuk hoe ik eet. Vooral granen werden in het dagelijks dieet tot een minimum herleid en vervangen door meer groenten. Waar er vroeger quasi elke dag een stukje vlees op het bord lag is het nu ook vaak vegetarisch.
Deze lekkere veggie chili past volledig in het Voedselzandloper plaatje. Hij is bovendien snel klaar is en leent zich uitstekend tot het gebruikt van spannende toppings. Hij is niet te pikant voor mijn smaak, maar ik vind toch dat er steeds een lepel lekkere bio yoghurt bij een chili hoort.
Dat is dan weer niet zo Voedselzandloperig, maar what gives? Verder werk ik af met enkele plakjes lekker verse avocado. Zalig.
Alvast smakelijk!
- 400g kikkererwten (bokaal of blik)
- 400g kidney beans (blik)
- 400g tomatenstukjes uit blik
- een grote zoete aardappel
- een rode ui
- 250g quinoa
- 5 teentjes knoflook
- olijfolie om te bakken
- 2 eetlepels chilivlokken
- 1 eetlepel gemalen komijn
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 liter groentebouillon
- 1 avocado
- bio yoghurt
- We nemen voor dit gerecht een gietijzeren braadpan. Een Dutch Oven, zoals ze dat zo mooi zeggen in het Engels. Bij ons denken we dan meteen aan een merk zoals Staub of Le Creuset. We zetten hem op een matig vuurtje.
- We pellen de ui en snipperen die fijn. De stukjes gaan in de pan, met een lepeltje olijfolie. Ze mogen een 7-tal minuten rustig fruiten tot ze zacht zijn en een licht kleurtje krijgen. Laat ze niet aanbranden, dus roer er regelmatig eens door.
- Ondertussen pellen we de look en ook die gaan we snipperen. De snippers mogen bij de uien als die zacht zijn. Roer alles door elkaar en laat een minuutje stoven.
- Daarna mogen de chilivlokken, de oregano en de komijn erbij. Zet alles goed door elkaar en laat nog 2 minuten rustig warmen.
- Kieper de bonen en de kikkererwten in een vergiet en spoel ze goed af. Laat ze uitlekken.
- Schil de zoete aardappel en snij hem in dobbelstenen.
- Vervolgens doen we ook de tomatenstukjes in de pan, samen met de bouillon, de stukjes aardappel, de uitgelekte bonen en de kikkererwten.
- Doe de quinoa erbij en zet nog eens goed door elkaar. Breng het mengsel aan de kook. Zet dan het vuur weer lager en laat het een dik half uur pruttelen of tot de aardappel gaar is.
- Als het mengsel te dik wordt kan je er altijd water aan toevoegen. Check regelmatig en roer er dan eens door, zodat de chili niet aankoekt.
- Als de chili klaar is gaan we proeven en afkruiden met peper en zout.
- We serveren hem met stukjes avocado en desgewenst een schepje yoghurt.