Home Cooking by Benne

Home Cooking by Benne

Onlangs viel er een belangrijke verjaardag te vieren in onze familie en het feestvarken van dienst wilde graag met de ganse bende iets gaan eten. Omdat het niet bepaald evident is om kleine kinderen lang stil te laten zitten op restaurant en omdat we nog wat extra’s wilden voorzien zoals een muziekje en filmpjes gingen we op zoek naar een leuk alternatief.

Je zou dan kunnen opteren voor een traiteur waar je een gans menu gaat afhalen, maar als je 10 gasten hebt spendeer je nog altijd best wat tijd in de keuken en dat was nu net niet de bedoeling. Een lekker buffet had ook gekund, maar dat vonden we niet feestelijk genoeg voor de gelegenheid.

Een tijdje terug had ik de Instagram account van Benne gespot en sindsdien volg ik hem en zijn gastronomische avonturen. Deze knaap is eigenlijk een socioloog die gepassioneerd is door gastronomie en hij heeft er zowaar zijn beroep van kunnen maken. Hij kookt aan huis en dat leek mij en de familie wel wat.

Zo gezegd, zo gedaan.

Even wat over en weer mailen en zo gebeurde het dat deze sympathieke jongeman gepakt en gezakt aan onze keukendeur stond op het afgesproken tijdstip. Na een korte kennismaking en een beetje wegwijzen in de keukenschuiven en bediening van de toestellen schoot hij meteen uit de startblokken.

Eigenlijk was het een beetje een raar gevoel, dat er plots een andere kok in mijn keuken stond te kokkerellen, maar het wende snel. Als gastheer kon ik mij immers ten volle concentreren op het belangrijkste van de avond: de gasten.

En de drank.

Benne zorgt indien gewenst voor een leuke pairing met natuurlijke wijnen bij zijn menu, maar omdat in het verleden reeds was gebleken dat de familie niet helemaal meegaat in het natuurlijke wijnverhaal was ik zelf naar de wijnhandel getrokken om een alternatieve selectie te schenken. Niet helemaal tegen mijn zin, dat spreekt.

We kozen die avond voor de basisformule van 4 gangen en een amuse. We vroegen om geen dessert te maken, maar in de plaats daarvan een extra voorgerecht. Indien gewenst kan je voor een correcte prijs ook bestek en glazen laten meebrengen, wat wij om praktische redenen ook gedaan hebben. Ik kan het enkel maar aanraden, trouwens. Zo heb je met 10 gasten toch een stuk minder afwas naderhand. De borden worden sowieso voorzien. De prijs voor het eten bedroeg € 45/pp wat we zeer correct vonden.

Als aperitief schonk ik die avond een Crémant de Bourgogne Cuvée Prestige Brut van Albert Sounit in feestelijke magnum gedaante. Een prijs kwaliteitstopper met speelse bubbels en veel citrus. Prima bij het hapje: home made broodstengels met Mexicaanse pesto.

img_4743

Toen ik Benne vroeg om het dessert te laten vallen vroeg ik hem of hij een gerecht in de plaats kon voorzien met gegratineerde mosseltjes. Het feestvarken mag dat graag lusten, vandaar. Hij deed dit met verve en bracht een knappe interpretatie met lavas waar iedereen wild van was.

img_4746

Dankzij het uitstekende weer konden we hapje en mosseltjes fingerfood gewijs tot ons nemen in de tuin. Voor het eerste echte voorgerecht trokken we naar binnen en ontkurkte ik meteen de witte wijn van dienst: de Terre di Sampaolo Classico Superiore, Verdicchio Dei Castelli, uit 2013. Een allemansvriend met veel tropisch fruit welke erg gesmaakt werd.

Het voorgerecht was een kleurrijk bord met rode & gele biet, koolrabi en vermouth. Rode biet ligt bij sommige mensen moeilijk om zijn aardse smaak en bij de aanblik was niet iedereen aan tafel happig om te proeven, maar de bordjes werden helemaal leeg gegeten. Lekker.

img_4748

Benne bracht ook zelfgebakken brood mee, waarvoor complimenten. Ook de dag nadien nog prima met een beetje americain prepare 🙂

Het volgende voorgerecht was een heerlijk soepje van gekarameliseerde wortel met dragon. Top.

img_4751

Even pauze dan, wat me de kans gaf om iedereen te voorzien van een glaasje rood: Barbera del Monferato van Luigi Tacchino, 2013. Deze knappe rode met veel frisse zuren ging bijzonder goed bij het hoofdgerecht: traag gegaarde varkenswangen gelakt met Westmalle dubbel, mousseline van aardappel met karnemelk en erwten/boontjes. Om duimen en vingers van af te likken.

Een vegetarische optie was tevens voorzien voor de non-believer aan tafel.

img_4758

Na het hoofdgerecht deed onze chef for the night netjes de afwas en liet hij de keuken ook weer achter zoals hij ze gevonden had.

Moet het nog gezegd dat ik Benne enkel maar kan aanraden? Wij zijn fan en het zal niet bij deze eerste keer blijven, dat staat vast. Buiten home cooking kan je trouwens ook in zijn “foodlab” gaan eten voor speciale gelegenheden, doet hij catering voor feestjes etc. en organiseert hij soms speciale proeverijen. Deze zomer voorzag hij ook het eten in de pop up Bar.Bizon op het tijdelijke dakterras van Museum M, in Leuven. Volg hem op Facebook om op de hoogte te blijven.

Foodlab Benne

www.foodlabbenne.be – 0499/35.52.70

Leave a reply