Bistro Lust, Leuven

Bistro Lust, Leuven

Er beweegt wat op gastronomisch vlak in Leuven. Recente initiatieven zoals het fel gemediatiseerde Würst, het uitstekende Zappas en binnenkort ook Balls & Glory zorgen mee voor het momentum. Anderzijds waait er ook een frisse wind door sommige gevestigde zaken, zoals Bistro Lust.

Met chef Wouter Vandeput aan het fornuis vinden we wederom een ex-chef van Luzine terug die zijn eigen pad bewandelt in het Leuvense. Hij brengt een eigenwijze bistronomie keuken die mij alvast van uitzicht kon bekoren. Instagram volgtip!

Na een eerste zakenlunch die alvast kon overtuigen trok ik mijn aangetrouwde critica mee op een zomerse zaterdagavond om de zaken eens grondig aan de kaak te stellen. Dat waren we al langer van plan, echter is Lust niet open in het weekend en dat zorgt ten huize LGB tegenwoordig voor menig praktisch probleem. Bij uitzondering was het restaurant onlangs geopend op zaterdagavond en daar hebben we gebruik van gemaakt.

Deze bistronomische ontdekking bevindt zich in hartje Leuven, waardoor je best wat tijd uittrekt om een parkeerplaatsje te zoeken. Je kan Lust makkelijk bereiken via het wandelgedeelte van de Brusselsestraat. Het pand zelf is een statig herenhuis mét gezellig terras en een warm interieur. Een leuke plek om te vertoeven. We zouden een laatste keer van de zomer profiteren en die dag buiten dineren.

De bediening door Johan Lust is joviaal en professioneel. Hij laat je thuis voelen en brengt vlot drankjes, waaronder een mooie selectie betaalbare wijnen. Het menu wordt gepaired met een wijnselectie, echter zijn er ook verschillende wijnen per glas verkrijgbaar. Zoals het een echte bistro betaamt kan je ook kiezen voor een lekker biertje.

Bistro Lust geeft een à la carte naast een degustatiemenu, wat geprijsd is aan € 39 of € 47 voor respectievelijk 3 of 4 gangen. Wij lieten ons verleiden tot 4 gangen.

Huisaperitief en gin tonic (Bombay Sapphire/Fever Tree zonder al te veel franjes) stonden reeds te schitteren op tafel waneer we voorzien werden van enkele smakelijke hapjes waaronder lekker home made Egyptisch platbrood en een stukje gerookte zalm met Granny Smith. Alles goed op smaak en perfect bij de drankjes.

img_4720

img_4722

img_4723

Vol spanning keken we daarna uit naar het voorgerecht. Voor mij was dat een interpretatie van de uber classic Toast Kannibale met Black Angus, zilveruitjes, postelein en een kwartel eitje. Zeer lekker vlees, perfect gekruid met lekkere zure garnituurtjes en toefjes mayonaise. Heerlijk.

img_4724

De overkant koos voor een tataki van zeebaars met Zeeuwse mossel, gepickelde groentjes, avocado en quinoa. Zelf heb ik niet geproefd, maar ik heb niemand horen klagen. Het zag er alvast leuk uit:

img_4725

Wat direct opviel waren de porties. Deze zijn namelijk relatief ruim bemeten en dat zorgt naast een uitstekende prijs kwaliteit verhouding, ook voor een vol gevoel. Nu viel dat nog mee na het voorgerecht, maar de keuze voor 4 gangen zou ons een beetje zuur opbreken en dat konden we al voelen na het tussengerecht, een huisgemaakte mini-pizza met tomaat, mozzarella, oregano en gamba voor La Gourmande en Lardo di Colonnata voor mezelf.

Niet slecht, daar niet van. Lekker zelfs. Echter overbodig voor ons. Ikzelf eet al niet zo veel koolhydraten en dan kan dit, na een toast kannibale natuurlijk wel al eens voor problemen zorgen in combinatie met een hoofdgerecht dat op hetzelfde elan doorgaat.

img_4727

img_4728

Na een kleine pauze was het de beurt aan onze hoofdgerechten. Enerzijds was dat lam met aubergine, spaghetti van courgette, paprika en hand gerolde couscous. Anderzijds pladijs met hoeve ei, prei, geplette aardappel en verse tartaar.

Het lam was absoluut voortreffelijk en ik heb er duimen en vingers bij afgelikt. Volledig mijn ding en prima op smaak, misschien zelfs iets té, maar dat mag bij zo’n gerecht. De vis heb ik niet geproefd, maar ik heb niemand horen klagen.

img_4732` img_4730

Op naar het dessert. Na de ruime porties hebben we naarstig gezocht naar een plaatsje voor dit eindspektakel en dat hebben we godzijdank kunnen vinden, want het was de moeite: bessen met chocolade, aloe vera en yoghurt ijs aan de overkant van de tafel en clafoutis van kersen, hangop en ijs van kriekenbier aan mijn kant van de tafel. Voortreffelijk.

img_4736

img_4734

Zo vol(daan) als een ei hebben we moeten passen voor koffie en thee.

Bistro Lust is nu al een topper in Leuven, dat staat vast. Een van de weinige (de enige?) bistronomie zaken en dat met nog groeipotentieel in de keuken. Chef Wouter experimenteert er op los met lekkere, verse producten en schuwt het terroir niet. Misschien mag het voor mij nét iets minder, zowel qua ingrediënten in het bord als qua hoeveelheden, maar vooral dat laatste zal voor velen net een extra troef zijn, vermoed ik.

Een leuke plek om op de “favorites” lijst te zetten. Ook aan te raden voor de wekelijks wisselende lunch, aan de knalprijs van € 24 voor- en hoofdgerecht. Ga dat proeven!

Bistro Lust

Wieringstraat 14, Leuven

www.bistrolust.be – info@bistrolust.be

+32 16 23 12 23

Leave a reply