Pladijs met Spinazie-Tomatensaus

Pladijs met Spinazie-Tomatensaus

pladijs met spinazie tomatensaus

Vandaag post ik nog eens een volledig “voedselzandloper” proof recept. Het is niet zo dat ik nu elke dag denk “Goh, dat kan ik niet klaarmaken want er zit iets in dat niet kan”, maar ik let er wel op. Aardappelen zijn quasi volledig uit het menu geschrapt, maar dat zal me er nu ook weer niet van weerhouden om eens een frituur binnen te stappen. Uiteraard eentje van het betere soort, dat spreekt.

Dit recept probeerde ik vorige week eens uit, omdat de pladijs momenteel in topvorm is. Deze lokale vissoort is niet overbevist en mag dan ook volop geconsumeerd worden. Aan € 4,5 per kilo is dat een echte no brainer.

Een visje per persoon gaat er vlotjes in als je hierbij de gewoonlijke koolhydraten achterwege laat. Vroeger zou ik  hierbij een lekkere puree gemaakt hebben, maar dat doe ik dus niet meer. Puree blijft voorbehouden voor een enkele keer en dan zijn er betere keuzes. Ik denk maar aan witloof in hesp met kaassaus bijvoorbeeld. Dat kan ik me niet voorstellen zonder een lekker pureetje.

In plaats van bovenstaande koolhydraten maak ik bij dit soort gerechten gewoon een portie groeten voor vier klaar. Die eten we dan op met z’n twee en dat gaat prima zo.

Voor 2, klaar in 35 minuten :

  • olijfolie
  • 2 teentje look
  • 1 wijnglas droge witte wijn
  • 2 blikken gepelde tomaten van 400g
  • 150g zwarte olijven, ontpit
  • 1 handvol vers basilicum, gewassen en gedroogd
  • 2 pladijzen, gefileerd en zonder vel
  • 300g spinazie, gewassen en gedroogd
  • azijn of citroensap

Verwarm de oven op 200° C.

Neem een ovenschotel waar de filets net in passen. Doe er een lepel olijfolie in en zet op een matig vuurtje. Pers er de tenen look in en bak die even aan.

Als de look wat begint te kleuren moet de wijn erbij. Laat een minuut koken en doe dan de tomaten erin. Doe die stuk met een pureestamper of iets dergelijk, zet het vuur wat lager en laat de boel sudderen terwijl je de vis prepareert.

Doe de olijven en de basilicum samen met wat goede olijfolie in de blender en mix tot een soort pasta. Het mag niet te lopend zijn, dus niet teveel olie.

Bestrooi de visfilets met zwarte peper en smeer de pasta erover. Rol ze daarna netjes op, zoals op de foto. Je kan de rolletjes eventueel vastprikken met een tandenstoker, maar ik heb dat niet gedaan en het bleek ook niet nodig.

Smaak de tomatensaus af met peper en zout en eventueel wat azijn of citroensap om de perfecte balans te verkrijgen.

Leg de visrolletjes naast elkaar op de saus en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Stop ze 15 minuten in de oven.

Als de vis klaar is schep je hem over in een verwarmde schaal of enkele warme borden. Ideaal is een warmhoudprogramma van de oven. Zet terwijl de schaal met saus terug op het vuur en gooi beetje bij beetje de spinazie erdoor. Op een paar minuutjes tijd moet die er allemaal inzitten en al stevig geslonken zijn.

Serveer de filets vervolgens met flink wat spinaziesaus erbij. Zalig!

Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.

Leave a reply