De dagen worden korter, de temperatuur lager en het regent weer meer: de herfst is in het land. Het gezeur der mensen steekt dan ook weer de kop op, maar de herfst heeft ook goede kanten; zoals pompoen, wild, champignons… en soep.
Ik probeer elke week een redelijk ketel van het smakelijke vocht te produceren en dit seizoen ben ik nogal experimenteel van start gegaan. De traditionele tomatensoepen en veloutes maken plaats voor zaligheden zoals kikkererwtensoep met chorizo, pompoen-wortelsoep met pompoenbroodjes en deze topper: boerenbonensoep met kip. De hele lading is er al lang door ondertussen en dat heeft zo zijn redenen.
Voor 6 à 8 personen :
- 250g gedroogde witte bonen
- olijfolie
- 4 plakjes gerookt spek, in dunne reepjes gesneden
- 3 uien, in dunne ringen
- 5 teentjes look
- 1 bio kip
- laurier
- een bosje tijm
- een bosje bladpeterselie
- een halve savooikool
- 4 wortelen, in schijfjes
Het werk begint al de avond voor je aan deze soep begint. Doe de witte bonen in een grote kom met ruim water, leg het deksel erop en laat weken tot de volgende dag.
Zet een soepketel op het vuur en bak de reepjes gerookt spek in een lepel olijfolie tot ze krokant worden.
Doe er de ajuin bij en pers de look erover. Roer door elkaar en laat 20 minuten zachtjes bakken, terwijl je af en toe eens roert.
Haal de kip dan al uit de ijskast en laat ze op temperatuur komen. Laat de bonen uitlekken in een vergiet.
Als het uimengsel kleverig begint te worden leg je de kip er bovenop. Doe er dan ook de bonen bij en zoveel water dat het boeltje net onderstaat.
Doe er wat peper, zout en een bouquet garni (tijm, peterselie, laurier) erbij terwijl je de soep aan de kook brengt.
Schuim het oppervlak af, leg het deksel erop en laat een uurtje zacht sudderen. Kijk af en toe eens onder het deksel en schuim het oppervlak nog eens af indien nodig.
Maak terwijl de boerenkool schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Maak de groene bladeren los en laat het hart intact. Spoel de bladeren en het hart grondig onder de kraan, zodat alle zand weg is. Droog de groente en snij zowel bladeren als hart in smalle repen.
Controleer na het uurtje pruttelen of de kip gaar is. Als het vlees vlotjes los komt, dan is ze gaar. Je kan ook aan een poot trekken en als die er dadelijk afkomt is dat ook een teken dat ze klaar is. Haal de kip en de kruiden dan uit de pot. Doe de kool en de wortelen bij de soep en breng het geheel weer aan de kook. Laat de groenten een halfuur garen op hoog vuur, met het deksel op de pan. Controleer dan of de savooikool gaar is. Indien niet moet het nog wat langer, natuurlijk.
Pluk ondertussen het vlees van de kip en zet apart.
Proef de soep en kruid af tot ze perfect op smaak is. Dit is echt fundamenteel bij een soep: proeven en kruiden. En blijven schudden met het zout en draaien met de pepermolen tot het goed zit. Soms tot vervelens toe. Je mag ook niet teveel zout of peper erbij doen, want teveel kan je niet meer (makkelijk) wegwerken. Dus beetje bij beetje proeven en afkruiden. Soms ben ik zo 5 minuten bezig om een grote ketel soep op smaak te krijgen, maar als het dan eindelijk in balans zit is het een soort magisch moment. Een kleine vreugdesprong en een luide “Yes!” zijn dan ook vaak van de partij.
Serveer de soep met de stukjes kip erbij.
Het originele recept spreekt ook van een stukje brood, maar dat is werkelijk overbodig. Als er genoeg van de soep is én de kip, dan hoeft niemand zich vol te proppen met brood.
Smakelijk!
Gebaseerd op een recept van Jamie Oliver.