Salade van Spinazie met Warme Kip, Tomaat en Hazelnootdressing

Salade van Spinazie met Warme Kip, Tomaat en Hazelnootdressing

Spinazie salade met warme kip en tomaat

 

Lekker weertje buiten en dat is de perfecte moment om nog eens wat nieuwe salades uit te testen. Tegenwoordig maak ik wat grotere porties om het ontbreken van het brood op te vangen en dat valt reuze mee. De granen en bijhorende transvetten van de boter worden absoluut niet gemist!

Deze salade is op basis van spinazie in plaats van de meer traditionele slablaadjes. Uiteraard is een slaatje met spinazie niet zo heel speciaal, maar je moet er echt wel op letten dat je lekker vers spul in huis haalt. In dit recept wordt het net een tikkeltje specialer omdat de combinatie met de warme kip de spinazie een beetje gaat garen. Het wordt niet dat platte spul, dat je krijgt als je het stooft, maar een nog lekker fris blaadje met een beetje garing. Zalig met die warme dressing erbij. Een topper, al zeg ik het zelf.

Spinazie is een groente met een hoog nutritionele waarde en is dus net zoals alle andere groene bladgroenten bijzonder goed voor het lichaam. Vooral wanneer het rauw gegeten wordt. Spinazie is rijk aan antioxidanten en een goede bron van onder andere vitamine A, E, K, magnesium, ijzer, vitamine B2, calcium, potassium, zinc en omega-3 vetzuren. Spinazie is tevens  een prima bron van proteïnen. Niet slecht voor wat simpele blaadjes.

Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van spinazie en het kan me al snel wat te veel van het goede worden. Daarom heb ik er op gelet dat ik bij de bereiding van deze salade de dikke nerven er goed uithaalde. Ook bij het stoven van deze bladgroente stoort met dat nogal vaak. Het verwijderen is een extra werkje, maar ik vind het niet zo erg. Het resultaat is des te smakelijker, in mijn opinie.

Voor 2, klaar in 25 minuten :

  • 1 teentje knoflook
  • 1el fijngehakte verse kruiden zoals basilicum, bieslook, platte peterselie…
  • 300g verse spinazie met de steeltjes en het dikke stuk van de nerven verwijderd
  • 250g  kerstomaatjes
  • 1 klein bosje lente-uitjes
  • +/- 200g BIO (!) kipfilet
  • 3el olijfolie van absolute topkwaliteit
  • 2el hazelnotenolie (als je die niet kan vinden werkt walnotenolie ook prima)
  • 1el witte wijn azijn of ciderazijn

Spoel om te beginnen de spinazie, de verse kruiden en de tomaatjes. Slinger spinazie en kruiden voorzichtig droog in de slazwierder.

Dep de tomaten droog en halveer ze.

Snij de kruiden fijn.

Was de lente-uitjes en snij ze in fine ringetjes. Gebruik vooral het groen en niet het witte gedeelte.

Snij de kipfilet in dunne reepjes.

Klop voor de dressing de olijfolie samen met de hazelnootolie, de azijn, de geperste look en kruiden in een kommetje door elkaar. Zet dit even apart.

Doe de spinazie in een grote slakom met de tomaten en de uitjes. Hussel goed door elkaar en wees niet bang om hiervoor je handen vuil te maken.

Verwarm een pan met dikke bodem en doe er een beetje olijfolie in (niet die dure, want dat is zonde). Roerbaak er 7 à 10 minuten de stukjes kip in tot ze gaar en goudbruin zijn.

Doe de kip over de spinaziesalade. Klop de dressing even op en giet die erover. Breng nog even op smaak met peper en zout.

Meng vervolgens alles nog eens goed door elkaar, zodat de blaadjes spinazie allemaal in aanraking zijn gekomen met de ondertussen lauw geworden dressing.

Serveer en eet onmiddellijk!

Leave a reply