Salades zijn des zomers een hoofdbestanddeel van onze weekmenu’s. Ze komen minstens 2 keer per week op tafel als hoofdgerecht en vaak ook nog als bijgerecht. En da’s lekker en gezond, want we eten in het Westen sowieso te weinig rauwkost.
Bij het koken van groenten gaat maar liefst 20 tot 50 procent van de vitaminen verloren. Het is dus ten zeerste aangeraden om voedingswaren niet langer dan nodig te verhitten. Ook al omdat alles wat na “beetgaar” komt meestal niet bepaald lekker meer is. Verlebberde boontjes en platte asperges zijn enkel goed voor ouden van dagen die al lang hun tanden kwijt zijn en dan nog. Waarschijnlijk heeft die bevolkingsgroep nog het meest baat bij een gezond dieet dat voldoende rauwe groenten (en fruit) bevat.
Deze salade is een onwaarschijnlijke topper die ik vond in Dagelijkse Kost 3. Ze is niet helemaal ‘Voedselzandloper’ approved omwille van de Ganda ham, maar ik kies hier bewust voor een hesp van topkwaliteit. We eten niet vaak rood vlees, dus doe je het beter goed en ik denk dat er in de sla misschien 50g in totaal zit. Jeroen spreekt van 8 plakken, maar ik deed het met een vijftal. Het is wel belangrijk dat die echt ‘filterdun’ gesneden zijn.
Ten andere is een beetje vlees niet uit den boze. We hebben immer nood aan zink, vitamine B12, carnitine, carnosine, ijzer etcetera. Vlees is nodig, maar niet in die mate zoals de meeste mensen het binnenspelen. Het beste is dan wel weer wit vlees zoals gevogelte, natuurlijk. Maar kijk, zo’n stukje ambachtelijk gedroogde, Belgische (!), ham is niet te versmaden. Ganda ham vind ik persoonlijk ook niet zo zout, dus dat is ook weer geen argument om hem te laten liggen.
Voor 2, klaar in 30 minuten :
Voor de salade :
- 4 kropslaharten zoals Little Gems (ik vond die niet in de plaatselijke winkel en nam dan maar een gewoon kropsla en dat bleek achteraf toch net iets te veel sla)
- 5-8 flinterdunne plakjes Ganda ham of een andere ham van topkwaliteit (genre San Daniele bvb.)
- 20g walnoten
- een kleine bussel radijsjes
- een zakje waterkers
- balsamico
- walnotenolie
- 1 goed rijpe meloen (Cavaillon, Charentais…)
- 1 rode peper
- een handvol basilicumblaadjes
- een halve limoen
- een rode ui
- olijfolie van topkwaliteit
- 50g Parmezaanse kaas van het blok (ik gebruikte Pecorino, want ik kook lactosevrij tegenwoordig)