Bladerdeegtaartjes met Gehakt en Pickles

Bladerdeegtaartjes met Gehakt en Pickles

bladerdeeg-gehakt-pickles

Kreeg ik me daar een tijdje terug zo’n fancy houten kistje met allemaal bokaaltjes van Camp’s overhandigd door de facteur. Het briefje erbij vroeg me of ik een recept zou willen bedenken met de pickles van het merk.

Ik ging eerst aan de slag met de mosterd, kappertjes en zure augurkjes. Het resultaat daarvan kan je hier vinden.

Maar terug naar die pickles. Ik ben fan van zuurtjes, gepekelde dingen en ook van pickles. In het bijzonder van die van het bekendste Belgische merk. Ik wilde dus eerst wel eens proeven wat voor vlees ik hier in de kuip had. Qua smaak is die van Camp’s niet meteen te vergelijken met die van Devos-Lemmens, bijvoorbeeld. Ik vond deze wat kruidiger smaken, een beetje zuurder en ook de groenten erin waren net iets grover. De voorkeur blijft toch bij the original, tot spijt van wie het benijdt.

Dat wilt niet zeggen dat ik hem slecht vond, natuurlijk. Ik vond hem zelfs zeer geschikt om mee aan de slag te gaan. En eerder dan er een soort sausje ofzo van te maken wilde ik zijn extra kruidigheid gebruiken in een écht gerecht. Het werd een bladerdeeggebakje met een mengeling van varkens-rundsgehakt dat ik een eigen kruiding meegaf. In het midden legde ik een laagje van de pickles met wat geschaafde cheddar. Het resultaat mocht er wezen.

Als bijgerechtjes voorzag ik wat dungesneden frietjes van zoete aardappel, afgekruid met een beetje peper, zeezout en wat gemalen komijn. Voor de frisse toets maakte ik nog een beetje salsa van pruimtomaat, koriander en limoen. Die heb ik niet opgenomen in het recept, maar buiten wat tomaat en koriander snijden en eens op een limoen knijpen is er werkelijk niks aan.

Knaller!

bladerdeeg-gehakt-pickles10

 

bladerdeeg-gehakt-pickles9

 

bladerdeeg-gehakt-pickles8

 

bladerdeeg-gehakt-pickles7

 

bladerdeeg-gehakt-pickles6

 

bladerdeeg-gehakt-pickles5

 

bladerdeeg-gehakt-pickles4

 

bladerdeeg-gehakt-pickles3

 

bladerdeeg-gehakt-pickles2

Bladerdeegtaartjes met Gehakt en Pickles
 
Auteur: 
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 2 pakken voorverpakt bladerdeeg (of zelfgemaakt)
  • 300g varkens-rundsgehakt van goede kwaliteit
  • 1kl gedroogde oregano
  • ½kl gedroogde Spaanse pepervlokken (pili-pili)
  • 1kl gemalen komijnzaadjes
  • cheddar van het blok
  • boter om in te vetten
  • 1 ei
  • 2 grote zoete aardappelen
  • olijfolie om te bakken
Zo maak je het
  1. Verwarm de oven voor op 200° C
  2. Doe de oregano, pili-pili en een halve koffielepel van de gemalen komijnzaadjes in een mengkom met het gehakt en zet het goed door elkaar. Plaats het gehakt daarna in de ijskast.
  3. Rol het bladerdeeg uit en verdeel het in stukjes van ongeveer 10cm x 10cm.
  4. Ik gebruikte individuele cupcakevormpjes uit metaal, maar vormpjes uit silicone lijken me handiger achteraf bekeken. Vet ze in met een beetje boter.
  5. Leg de stukjes bladerdeeg in de vormpjes. Druk ze niet te hard aan, want dan kost het achteraf ook weer meer moeite om ze eruit te krijgen. Laat het deeg overhangen, zodat we het straks kunnen dichtplooien.
  6. We plaatsen een laagje gehakt op de bodem.
  7. Hierop komt ongeveer een halve koffielepel pickles.
  8. Schaaf daarover met een fijne rasp wat cheddar.
  9. Top af met gehakt.
  10. Plooi het deeg dicht. Waar nodig kan je nog een overschotje van eerder gebruiken om alles mooi dicht te maken.
  11. Klop het ei los en strijk de bovenkant van de gebakjes er licht mee in.
  12. Schil de aardappelen en snij ze in dunne frietjes à la pommes allumettes.
  13. Vet een ovenplaat in met de olijfolie en spreidt de frietjes erover in een enkele laag. Strooi er een flinke snuf zout, peper en een halve koffielepel gemalen komijn over.
  14. Druppel er dan nog wat van de olijfolie over.
  15. De taartjes mogen samen met de frietjes een 30-tal minuten in de oven of tot ze goudbruin gebakken zijn. Hou beide goed in de gaten en haal ze er tijdig uit indien nodig.

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+