In de Ban van De Voedselzandloper

In de Ban van De Voedselzandloper

Voedselzandloper

 

Een tijdje terug trok een interview met dr. Kris Verburgh in De Morgen mijn aandacht. Blijkbaar had de man een bestseller boek geschreven, nl. “De Voedselzandloper”. Ondergetekende had er nog nooit van gehoord, maar wat er in het artikel stond wist toch wel mijn nieuwsgierigheid te prikkelen. De titel ging prompt op mijn wishlist en ik kreeg hem enkele weken terug als cadeautje voor mijn verjaardag.

Ondertussen ben ik over de helft en ik moet zeggen dat ik al helemaal in de ban ben van het boek. Het is geen dieet, noch een religie, maar zoals de auteur stelt: eerder een leidraad voor het leven. Als je een beetje met voeding bezig bent dat wéét je ook gewoon dat wat hij schrijft realiteit is en geen zoveelste dieet van een of andere goeroe.

Kris Verburgh is een jonge arts die zich toelegt op neurowetenschap en biogerontologie (de wetenschap van veroudering), met nadruk op veroudering van de hersenen. “De Voedselzandloper” beschrijft dan ook  hoe je jezelf een gezonde levensstijl kan aanmeten door beter te eten en hoe je daardoor gezonder en fitter ouder kan worden. Vermageren is niet meer dan een leuk neveneffect.

Ondertussen heb ik een beetje inzicht gekregen in allerlei interessante feiten over verschillende voedingsmiddelen, allemaal gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Dr. Verburgh maakt er ook een punt van dat die onderzoeken verschenen zijn in de betere vakliteratuur zoals “Nature” en “Science“. Het gaat er meer om dat je zoveel mogelijk goede zaken zou moeten eten ipv dat je de slechte dient te laten: als je het goed wilt doen heb je gewoon geen tijd meer om die laatste te eten.

Maar simpel is het niet en al zeker niet als je het aan je omgeving probeert uit te leggen. Zo eet je beter geen aardappelen, brood, pasta en rijst. En laat dat nu net zo’n beetje de basis zijn van onze voeding. Het is dan ook niet makkelijk om als Belgische foodie deze levenswijze aan te nemen, maar als Pascale Naessens het doet kan ik het ook!

Vandaar dat ik de komende weken vooral wat gezondere recepten en andere verhalen ga posten. Ik heb deze blog ook wat links laten liggen de laatste tijd wegens andere bezigheden, maar ik ga mijn leven ook op dat vlak beteren.

Ik creëer dan ook een nieuwe categorie “Gezonde Recepten” en ga aan het experimenteren met verschillende recepten. Want als gourmand is het niet evident om De Voedselzandloper te rijmen met een Bourgondische stijl. Het probleem lijkt voor veel mensen te liggen in het vinden van de noodzakelijke recepten, dus misschien kan ik me daar wel nuttig opstellen.

Leave a reply