Schelvishaasje met Pestopuree en Kerstomaatjes uit de oven

Schelvishaasje met Pestopuree en Kerstomaatjes uit de oven

Schelvishaasje met pestopuree en kerstomaatjes

Wegens al twee keer klaargemaakt met verschillende vissen en unaniem goedgekeurd neem ik dit supersimpele recept graag op in de dagelijkse kost hall of fame. Het komt dan ook uit Dagelijkse Kost “The Original” van Jeroen Meus; een boek waar ik de laatste tijd al wel eens meer uit kook en ook meer begin te appreciëren. Zo erg zelfs, dat ik ook nummers twee en drie onlangs bestelde.

Jeroen maakt zijn pesto zelf en hoewel dit niet onoverkomelijk is als karwei, kan je de tijd van het recept serieus reduceren door een potje te nemen. Als het vooruit moet gaan of je hebt geen zin: er zijn merken die zeker niet slecht zijn.

Het originele recept is er eentje met rode poon, maar die poon valt dikwijls nogal klein uit in de viswinkel en dan is fileren niet de beste keuze. Je kan hem dan in zijn geheel klaarmaken, maar om gewoon een visje in de pan te bakken is een filet toch wel aangeraden. Ook al omdat het dan snel en makkelijk blijft. Ik maakte dit de eerste keer met Mooie Meid (of Heek) en dat was echt zeer lekker. Die vis kenden we niet en dat was een openbaring. De laatste keer was er verse schelvis in de viswinkel en dan heb ik die gekozen. Qua vlees wat vaster, maar desalniettemin heel smaakvol.

Het originele recept is ook wat aangepast, want 250g kerstomaatjes voor 4 personen is wel echt heel mager, hoor. Ik zou zelfs zeggen dat de 500g die ik hier meegeef eigenlijk nog altijd onvoldoende is. Wij eten hier met z’n tweeën ongeveer 400g, takjes inclusief (die eten we wel niet op).

De eerste keer maakte ik de saus met 4 blaadjes gedroogde laurier en een snuf gedroogde oregano, wat resulteerde in niet meer eetbaar. De tweede keer nam ik de helft van de laurier en wat verse oregano: een wereld van verschil.

Voor 4, klaar in 30 minuten :

  •  500g visfilet (poon, schelvishaasje, mooie meid…)
  • 500g (tros) kerstomaatjes
  • balsamico
  • 4 takjes verse tijm
  • 2 blaadjes laurier
  • 4 takjes verse oregano
  • pesto
  • 1kg aardappelen

Verwarm de oven voor op 150° C.

Leg de kerstomaten met takjes en al in een ovenschaaltje. Giet er een scheut balsamico bij en bestrooi met peper en zout. Verdeel de kruiden over het schaaltje en zet gedurende 20 minuten in de oven.

Schil de aardappelen en kook ze gaar.

Draai ze door een passe-vitte of stamp ze fijn met een pureestamper (minder afwas). Voeg er zoveel pesto aan toe tot je een smeuïge en kruidige puree verkrijgt. Eventueel kan je nog bijkruiden met extra zout, maar de potjes kunnen al vrij zout zijn.

Zet een pan op het vuur en verhit een scheutje olijfolie.

Spoel de visfilets even onder de kraan, zodat je zeker bent dat alle onzuiverheden en eventuele schubjes weg zijn. Dep ze goed droog. Indien je een dunne filet gebruikt, zoals poon, kan je best wat inkervingen maken opdat de vis niet te hard zou krullen tijdens het bakken. Kruid de filets met peper en zout.

Bak de vis met de velkant naar onderen op een matig tot hoog vuur. Afhankelijk van de dikte laat je ze 5 tot 8 minuten bakken vooraleer om te draaien, even te wachten en onmiddellijk te serveren met de puree en de tomaten.

Het bakvocht van de tomaatjes dient als sausje.

Smakelijk.

Leave a reply