Havermoutpap met Bramen en Appels

Havermoutpap met Bramen en Appels

Havermoutpap met Bramen en Appels

 

In het kader van een gezonder, doch minstens even gastronomisch leven, probeer ik gevarieerd te ontbijten. En dat nog wel zònder brood!

Het perfecte alternatief voor de goeie oude Vlaamse boterham met charcuterie is havermout. Tal van variaties zijn mogelijk en als je een beetje moeite doet wordt het nooit saai. Probeer het eens een paar dagen; als je een fervent brood- of andere koffiekoeken ontbijter bent zal je ongetwijfeld het verschil merken in je spijsvertering.

Volgens het Voedselzandloper principe is havermout de perfecte broodvervanger. Kris Verburgh maakt in zijn boek 1 uitzondering op de ‘geen zetmeel-regel’ en dat is dus havermoutpap. Uiteraard maak je die niet met koemelk maar met een plantaardige melk, zoals sojamelk. Ik koop de ongezoete, omdat de ‘normale’ te veel suikers bevat.

Op zich is havermoutpap een saaie bedoening. Het is dus wel de bedoeling dat je het wat ‘pimpt’ met fruit, chocolade, stevia/agavenectar, kaneel enzoverder. Op die manier kan je een dagelijks havermoutontbijt afwisselend houden én begin je de belangrijkste maaltijd van de dag ook meteen met een stukje fruit.

In dit recept zitten dus naast appels ook braambessen. Braambessen bevatten net zoals ander blauw en rood fruit anthocyanes: een soort flavonoïden die een beschermende werking op de zenuwcellen en de netvliescellen hebben. Anthocyanides zijn de natuurlijke kleurstoffen die dit fruit zijn mooie kleur geeft. Vooral blauwe bessen hebben er veel van. Anthocyanides hebben tevens een kankerwerend effect.

Braambessen (en ander blauw fruit) verminderen de kans op de ziekte van Alzheimer en algemene cognitieve aftakeling. Ze remmen, net als ander blauw én rood fruit, tevens de houdveroudering af.

Voor 2, klaar in 10 minuten :

Voor de basispap :

  • 100g (bio) havermout
  • 3,75 dl soja- of andere plantaardige melk

Voor de topping :

  • 2 appels (Braeburn, Jonagold etc), klokhuis verwijderd en in blokjes (let wel: laat de schil eraan, want anders mis je een hele hoop nuttige voedingsstoffen – wél goed spoelen, dus!)
  • een klein handje havermout
  • 1 el agavenectar (Alternatief voor suiker en honing, afkomstig van de agave-cactus. Agavenectar is driemaal zoeter dan suiker, maar veroorzaakt minder hoge suiker- en insulinepieken in het lichaam)
  • 2 handen verse bramen (vers of diepvries)

Het basisrecept havermout maak ik in de microgolf: een individuele portie van 50g in een kommetje met de helft van de 3,75 dl melk gaat 2 minuten op 800w in de oven. Klaar.

Voor dit recept begin je wel eerst aan het fruit, want er is iets langer werk aan.

Bak de appels tot ze zacht en goudbruin zijn. Ik gebruik hiervoor géén boter, maar schud regelmatig zodat het zootje niet aanbakt. ‘t Is een kwestie van rustig bakken en vaak schudden.

Als de appels zacht (maar geen moes!) zijn, gooi je het handje havermout erbij en de agavenectar. Laat alles daarna nog een dikke minuut op het vuur, zodat het wat kan karameliseren.

Dit is het moment om je basisrecept in de microwave te duwen.

Als de pap klaar is prak je de bramen erdoor en kieper je er de appels over.

One Response to Havermoutpap met Bramen en Appels

Leave a reply