Makkelijke Chili Con Carne

Makkelijke Chili Con Carne

Chili Con Carne

Er wordt ten huize Gourmand Belge dezer dagen stevig verbouwd door ondergetekende. Dat zorgt ervoor dat er wat minder tijd over is voor uitgebreid te koken, maar ik probeer nog wel 5 dagen per week verse kost op tafel te hebben. Dit zijn dan vooral snelle gerechtjes, meerbepaald recepten die minder dan een half uur duren om in elkaar te boksen. Daarvan zijn er de laatste tijd dan ook meerdere op de blog verschenen.

Op de dagen dat ik niet Bob De Bouwer uithang probeer ik soms wel eens wat vooruitziend te zijn. En dus zorg ik er dan voor dat de vriezer gevuld raakt met zaken zoals spaghettisaus, stoofvlees etc. Op die manier kan ik soms gewoon wat rijst of pasta in het water gooien en de microgolf opzetten. Da’s niet écht vers, maar toch ook “home made” en vooral snel, gezond en lekker!

Deze chili con carne is een klassieker die perfect in dat rijtje past. Dit comfort food recept is voor zes personen, maar ik maak er steevast een driedubbele ketel van door de ingrediënten gewoon te verdrievoudigen. Zo zit er altijd een portie klaar in het vriesvak.

Voor 6, klaar in 1,5 uur :

  • 2 middelgrote uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 wortelen
  • 2 stengels bleekselder
  • 2 rode paprika’s
  • olijfolie
  • 1 opgehoopte tl chilipoeder
  • 1 opgehoopte tl gemalen komijn
  • 1 opgehoopte tl kaneel
  • 1 blik kikkererwten van 400g
  • 1 blik rode kidneybonen van 400g
  • 2 blikken van 400g tomaten in stukjes
  • 500g rundsgehakt van topkwaliteit
  • 1 klein bosje koriander
  • 2 el balsamico
  • 400g basmati
  • 500g bio yoghurt
  • 1 limoen
  • desgewenst: een potje guacamole

Maak de ui, look, wortel en selder schoon en hak fijn. Verwijder de zaden en de zaadlijsten uit de paprika’s en hak ze in grove stukken.

Zet een grote ketel of braadpan op een matig hoog vuur, doe er een flinke scheut olijfolie in en doe er de gehakte groenten bij. Voeg ook de chili, komijn en kaneel toe, samen met een snufje zout en een flinke draai peper van de molen. Laat alles een kleine tien minuten bakken (of tot de groenten zacht beginnen te worden), terwijl je regelmatig eens roert.

Doe er dan de uitgelekte en gespoelde kikkerwten, bonen en tomaten bij. Voeg ook het gehakt toe en steek dit wat uiteen met een houten lepel. Vul een leeg blikje tomatenstukjes met water en giet de helft ervan bij in de pan. De andere helft zet ik meestal opzij om snel bij te kunnen vullen als de boel te fel inkookt naderhand.

Pluk de korianderblaadjes van de steeltjes, rol ze in een blaadje keukenpapier en leg ze in de ijskast. Hak de gewassen steeltjes fijn en roer die door het mengsel. Doe er de balsamico bij en nog wat peper en zout. Breng alles aan de kook en laat het ongeveer een uur zacht pruttelen op een laag vuur met het deksel schuin op de pan. Roer er af en toe door, om te vermijden dat het aanzet en, zoals ik eerder al zei, als het te droog wordt kan je altijd een beetje water toevoegen. Pas hier wel mee op, want het kan snel te waterig worden als je overdrijft.

Serveer met basmati rijst, doe er wat yoghurt over en top af met een paar blaadjes koriander. Nog een schijfje limoen en een lepel guacamole voor de liefhebbers en smullen maar!

Uit Jamie’s Kookrevolutie

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+

Comments