Dit recept is wat mijn saladegoeroe Jamie Oliver omschrijft als een “evolutiesalade”. Het concept is simpel: je neemt een basissalade en je pimpt hem in 4 stappen tot een soort salade deluxe. Je hoeft echter niet tot stap 4 te gaan om al een lekkere salade te hebben, die heb je immers al bij stap 1. Bij elke stap voeg je een aantal ingrediënten extra toe.
Deze sidedish serveerde ik bij een lekkere aardappelsalade van dezelfde auteur en een lekker gemarineerd kalkoenbrochetje. Ideaal bij de meer dan 25° C gisteren en een lekker flesje Rioja rosé als begeleider.
Voor 4, klaar in 20 minuten :
- 4 à 5 grote wortels, geschraapt
- een paar takjes verse munt
- een paar takjes verse koriander of verse bieslook
- olijfolie van goede kwaliteit
- een citroen
- gemengde noten voor salades (bvb. te verkrijgen bij Colruyt)
- 1 sinaasappel of, in het seizoen, 2 mandarijntjes
- 50g feta of geitenkaas
Rasp de wortels in een kom. Pluk de blaadjes van de munt en koriander en hak ze fijn. Als je bieslook gebruikt in de plaats van koriander, snij je hem in fijne ringetjes. Hussel alles door elkaar en kruid af met peper en zout. Voeg er 6 eetlepels olijfolie aan toe en 2 eetlepels citroensap. Meng alles goed en je hebt je basissalade.
De volgende stap is het roosteren van een handvol gemengde noten en deze toe te voegen. Schil ook de sinaasappel en snij hem in partjes bij de salade. Schep alles nog eens om en maak je klaar voor stap drie.
Die is simpel: verkruimel er wat feta of geitenkaas over.
En als je echt een wortelsalade ultra super deluxe wilt, kan je er nog 1 à 2 kant-en-klare pappadums over strooien, maar dat vind ik nu niet zo nodig.