Saltimbocca

Saltimbocca

saltimbocca

Kijk eens aan wat een klassieker vandaag! Deze saltimbocca is wel niet bereid op de oeroude traditie (nagesmoord in witte wijn), maar het is een snellere variant en dus uitermate geschikt om ‘s avonds vlug op tafel te krijgen na je werkdag. Belangrijk is wel dat je lekker kwalitatief vlees bij de slager gaat halen, maar dat is iets waar ik altijd op hamer.

Voor 4, klaar in 30 minuten :

  • 8 dunne kalfslapjes
  • 4 plakken prosciutto crudo of een andere gedroogde, artisanale ham
  • 50g harde kaas (fontina, provolone of, zoals ik hier: pecorino)
  • een klontje boter
  • 1 dl kalfsfond
  • 1 dl droge witte wijn
  • 8 blaadjes verse salie

Leg de kalfslapjes tussen twee vellen plastic folie en sla ze plat met een vleeshamertje of de onderkant van een stevige, liefst gietijzeren, pan. Probeer dit niet te doen met een lichte anti aanbakpan, genre Tefal, want dan eindig je met een deuk in de bodem. Ik spreek hier uit ondervinding.

Snij de kaas in staafjes en haal het zwoerd van de ham.

Kruid het vlees aan beide kanten met peper en zout, leg op elk lapje een blaadje salie, een halve plak ham en een stukje kaas. Rol op en steek vast met een tandenstoker.

Neem een braadpan en bak de rolletjes 5 minuten in olie. Zet ze als ze gaar zijn op een bord en hou ze warm onder aluminiumfolie.

Blus de braadpan met de wijn en de fond. Laat tot ongeveer de helft inkoken en werk de saus af met een klontje boter. Doe dit niet op het vuur, want anders gaat het niet binden en zelfs schiften.

Ik kook hierbij wat volkoren spaghetti, en lepel dan de saus royaal over pasta en vlees. Om het gemis aan groenten goed te maken doe ik er ook een snelle “insalata mixta” bij.

A tavola!

Gerelateerde Artikels

About 

Voor meer info over mezelf en mijn sites, bezoek Kristof Verheyden op Google+