Spruitjessoep met Spek en Croutons

Spruitjessoep met Spek en Croutons

De soep van de week was er eentje met spruitjes, afgewerkt met krokant gebakken stukjes bacon en lekker grote croutons. Deze soep is met andere woorden absoluut niet gebrouwen met de Voedselzandloper in het achterhoofd, maar dat maakt ze niet minder lekker. En echt ongezond is ze ook niet, hoor.

Smakelijk!

 

Spruitjessoep met Spek en Croutons
 
Auteur: 
Soort Recept: soep
Voorbereidingstijd: 
Kooktijd: 
Totale Tijd: 
Boodschappenlijstje
  • 4l groenten- of kippenbouillon
  • 1,5 kg spruitjes
  • 1 aardappel
  • 1 teentje look
  • 250g ambachtelijk gezouten spek, dik gesneden
  • enkele dikke sneden wit speltbrood (of een ciabatta, toastbrood etc.)
  • 2 blaadjes laurier
  • enkele takjes tijm
  • enkele steeltjes peterselie
Zo maak je het
  1. Neem een grote soepketel en zet die op een rustig vuurtje.
  2. We snijden het spek in blokjes en die gaan we krokant aanbakken in de ketel. Roer regelmatig.
  3. Het spek scheppen we dan uit de ketel met een schuimspaan en we laten de blokjes uitlekken op wat keukenpapier.
  4. Terwijl het spek bakt kuisen we de spruitjes. De blaadjes met vlekjes mogen weg en ook het onderste stukje van het steeltje mag je weg snijden. Ze mogen daarna in grove stukken gesneden worden.
  5. De uien en de look gaan we pellen. De look mag gesnipperd worden, de ajuinen mogen in grote stukken.
  6. De ajuin en de look stoven we dan aan in het spekvet dat achterbleef in de soepketel.
  7. Als de ui glazig is mogen ook de spruiten erbij. Roer regelmatig.
  8. De aardappel gaan we schillen en in stukken snijden. Die mag dan bij de spruitjes.
  9. We laten de groenten even stoven en maken terwijl onze bouquet garni. Daarvoor binden we met een keukentouw de laurier, de tijm en de peterseliestelen bij elkaar. Die mogen dan bij de groenten.
  10. We gieten er vervolgens de warme bouillon over en brengen alles aan de kook.
  11. Het deksel mag er dan op en het vuur zetten we lager. De soep mag 30 minuten rustig sudderen.
  12. We nemen ons speltbrood en snijden er dikke sneden af. De korsten mogen weg en van het witte brood snijden we dan dobbelstenen.
  13. Die gaan we aanbakken in een antikleefpan waarin we een lepel soyaboter gesmolten hebben. Schudt ze regelmatig door elkaar tot ze lekker krokant zijn.
  14. We laten ze uitlekken op een velletje keukenpapier.
  15. Als de soep klaar is gaan we ze glad mixen en bijkruiden met peper en zout.
  16. Daarna brengen we ze nog even aan de kook en dan mag ze geserveerd worden met de croutons en de spekjes.

Geïnspireerd door een recept van Jeroen Meus uit Dagelijkse Kost 4.

Leave a reply