6 Zinnen Restaurant, Hasselt

6 Zinnen Restaurant, Hasselt

Het is alweer een tijdje geleden dat we de benen onder tafel schoven in het Hasseltse restaurant 6 Zinnen. Maar ik wil u niet onthouden van een review van die geslaagde avond. Deze knappe zaak met zijn jonge eigenaars was immers een echte ontdekking.

Het restaurant ligt in het centrum van de Limburgse hoofdstad. Meerbepaald in een pand waar ook “Bed & Breakfast 6 Zinnen” is ondergebracht. Zowel de B&B als het restaurant zijn eigendom van dezelfde eigenaar, echter wordt het restaurant niet door hem uitgebaat en bijgevolg hebben ze buiten de locatie niet veel met elkaar te maken.

zes-zinnen

Chef Jan Wouters en zijn vriendin Karoline Juvyns staan sinds vorig jaar aan het roer van het restaurant en ze besturen hun schip met veel branie, zoals zou blijken. Het interieur is fris wit met warme accenten zoals de houten vloer en de hedendaagse verlichtingsarmaturen.  Magento stoelen en barkrukken zijn de eyecatchers.

restaurant-hasselt

Samen met de collega’s van Be-Gusto, Belgian Taste Buds en Shoot That Food (met dank voor de foto’s!) nam ik plaats aan de tafel langs de toog. Deze bevindt zich niet in het eigenlijke restaurantgedeelte, waar het gezelliger is ingericht. Onze tafel bood dan weer een mooi zicht achter de schermen zodat we konden meeleven met de inspanningen van chef Wouters en Karoline. Die laatste stond trouwens alleen in voor de bediening, wat indruk gemaakt heeft.

aperitief-6-zinnen-hasselt

Bij aankomst werd ons de keuze geboden tussen de gekende aperitieven of eens iets anders, namelijk een pisco sour. We kozen voor dat laatste, maar daar bleek ik niet meteen een fan van. Net iets te sterk ook. Het hapje erbij kon me dan weer wel bekoren: kroepoek van azijn met een dipje van rode biet en yoghurt.

gastronomisch-restaurant-hasselt

De prijs van de menu’s bleek een meevaller en we kozen voor de uitgebreide versie van het “100% Ons” menu. Dit wordt aangeboden in drie- (€ 35,-), vier- (€ 44,-) en vijfgangen (€ 53,-).

Terwijl we de keuze uit het menu maakten vielen ons volgende amuses te beurt:

zes-zinnen-hasselt

Hartige soesjes met crème van cheddar.

restaurant-zes-zinnen-hasselt

Macaroni kroketje met ham mayonaise.

restaurant-zes-zinnen

Ravioli van rettich met zalm, citrus en zalfje van soja.

restaurant-6-zinnen

Na deze lekkere hapjes serveerde gastvrouw Karoline ons een Chileense witte Santa Inés Estate, Sauvignon Blanc 2012 uit de Maipo Valley. Bij deze frisse wijn kwam een taartje van krab met komkommer en groene appel. Meteen werd het dresseertalent van chef Jan duidelijk. Ongetwijfeld een skill die hij heeft kunnen bijschaven tijdens zijn passages bij ‘t Zilte, Vous Lé Vous en Aan Tafel bij Luc Bellings. Qua smaak zat het alvast ook snor. Misschien een klein beetje extra afkruiden voor wat meer pit. Aan de andere kant hoeft een eerste gang niet meteen alle registers open te zetten.

restaurant-6-zinnen-hasselt

Het volgende gerecht was iets minder qua dresseerwerk, maar hier waren het dan weer de smaak en de tegenstelling warm-koud die voor vuurwerk zorgden. De gedroogde ham met structuren van Cavaillon en crème van avocado was zeker een winner, wat mij betreft. De geserveerde wijn was een Quintaluna 2011, Ossian, Verdejo, Spanje: een meer dan goede match. 

gault-millau-hasselt

Geen menu is compleet zonder de Noordzee vis van het jaar en dus kregen we hier ook weer een stukje prima gebakken pladijs. Geserveerd met mousseline, salsa van aubergine, tuinbonen en ijzerkruid. Lekker.

diner-6-zinnen-hasselt

Ondertussen werd een rood wijntje ontkurkt en dat kan maar een ding betekenen: het vlees kwam eraan. In dit geval een lapje Iberico met paprika, gegrilde courgetteschijfjes, aardappel en tapenade van zwarte olijven. Een perfect gegaard stukje varken zoals dit gaat er altijd in. Een lekker bord en al zeker in combinatie met de uitstekende Portugese Tons de Duorum uit 2011.

kass-hasselt-6-zinnen

Of we kaas wilden? De overkant beslist om een bordje te delen en ziet een kaasselectie met Coulommiers Il De France, L’ Etivaz uit de Zwitserse Alpen, Livarot Normandie, geitenkaas uit de Provence met tijm en lavandel en de bekende Grevenbroecker op tafel komen. ‘t Zal wel gesmaakt hebben, maar ik hield liever nog wat plaats voor het dessert.

dame-blanche-zes-zinnen-hasselt

Hiervoor kregen we de keuze uit twee: framboos met crème van witte chocolade en sponscake van pistache of een interpretatie van een all-time classic: de dame blanche. Ik koos voor het laatste, maar dat werd een beetje de domper op de feestvreugde. De structuur zat immers niet zo goed en de smaak ontbrak in het ijs. Jammer!

dessert-zes-zinnen-hasselt

De hapjes bij de thee konden wel nog bekoren, maar de dame blanche bleef toch  wat nazinderen. Chef Jan weet het aan de kwaliteit van de vanille en drukte me op het hart dat hij kost noch moeite zou sparen om een topleverancier te vinden waardoor hij zijn gerecht naar een hoger niveau zou kunnen tillen. Ik geloofde hem. Niet in het minst omdat deze man enorm gedreven is en zich dit soort opmerkingen ter harte neemt zonder geschoffeerd te zijn. Iemand met passie, quoi?

toprestaurant-6-zinnen-hasselt

Wat onthouden we van restaurant 6 Zinnen?

In het centrum van Hasselt, met parking in de buurt, kookt chef Jan Wouters prachtige borden bij elkaar. Deze worden met minstens evenveel passie voorgesteld door gastvrouw en sommelier Karoline die erin slaagt om bij elk gerecht een leuke wijn te schenken. Het kader is hedendaags romantisch, de prijzen zijn meer dan top. Dit jonge koppel staat aan de vooravond van wat hopelijk een lang gastronomisch avontuur mag worden in een stad die hiermee weer een prachtige culinaire plek rijker is.

Restaurant 6 Zinnen

Luikersteenweg 6, 3500 Hasselt
+32 11 334 734
www.restaurant6zinnen.be

Leave a reply