Auberginesalade met Courgette, Kikkererwten en Feta

Auberginesalade met Courgette, Kikkererwten en Feta

auberginesalde met courgette en feta

Ik ben dol op warme salades, heb ik dat al verteld? Deze salade eet je lauw, maar je moet er toch wel je pan voor op het vuur zetten en een tijdje staan grillen. Maar dat maakt hem net zo leuk.

Er zijn nog steeds courgettes en aubergines in overvloed, dus dit gerecht is helemaal op zijn plaats deze tijd van het jaar. Ondertussen begin ik wel al uit te kijken naar de herfstgroenten en dan maak ik al eens meer een warme salade klaar. Zo’n lauwe als deze, compleet met gegrilde groenten is voor mij een perfecte overgang naar wat er de komende maanden zit aan te komen.

Er is dus een beetje werk aan, maar ‘t is een echte topper. Geen stukje vis of kip nodig; een kanjer op zichzelf en hij past volledig in onze Voedselzandloper Recepten reeks.

Voor 2, klaar in 40 minuten + 1 uur marineren: 

 • 2 courgettes
 • 1 aubergine
 • een bokaal of blik van +/- 180g kikkererwten (bio)
 • 1 rode ui
 • olijfolie
 • witte wijn of ciderazijn
 • 1kl mosterd
 • 1/2 bosje munt
 • 1/2 bosje basilicum
 • agavesiroop
 • 1/2 citroen
 • 80g goede feta

Spoel de aubergines en de courgettes. Snij ze vervolgens overlangs in stukjes van een halve centimeter dik.

Bestrooi de plakjes aubergine met zout en laat ze een kwartiertje uitlekken in een vergiet.

Snij de rode ui in flinterdunne ringen. Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit echt zo dun als mogelijk moet zijn. Anders gaat de ui overheersen en draag je die smaak de rest van de dag met je mee en dat is echt niet de bedoeling. Ik heb het onlangs nog mogen ondervinden in een brasserie; echt niet smakelijk.

Trek de ringen wat uit elkaar zodat je sliertjes krijgt in plaats van stukjes ui.

Spoel de kikkererwten onder stromend water en laat uitlekken.

Zet een grillpan (of als je dat niet hebt een gewone anti kleefpan doet het net zo goed, hoor) op hoog vuur en gril de stukken courgette aan weerskanten. Leg ze vervolgens te rusten in een platte schaal.

Dep de aubergines goed droog en zorg ervoor dat al het zout eraf is. Gril ook deze aan weerskanten en leg ze bij de courgettes.

Doe de kikkererwten en de ui bij de groenten in de schaal.

Roer de azijn, mosterd en 2el cirtoensap glad met wat peper en zout. Voeg er 1el agavesiroop bij en proef. Het geheel moet zuur proeven met een hintje scherpte van de mosterd en een zoetje. Als het een beetje té zuur is zit het helemaal goed. Als het veel te zuur is, dan kan je wat mosterd en siroop toevoegen en proeven tot je tevreden bent. Het meeste van die zuurte gaat eruit bij het marineren, denk daaraan. Zowiezo is dressings kloppen een beetje proberen en werken naar je eigen smaak. Goed proeven dus!

Kieper de marinade over de groenten en schep alles voorzichtig om. Zorg ervoor dat de dressing overal bij komt.

Dek het goedje af en laat minimum een uur marineren op kamertemperatuur.

Voor je gaat serveren strooi je er munt en basilicum over, samen met de feta. Eventueel besprenkel je de stukjes kaas nog met wat van je allerbeste olijfolie.

Lekker met een Chardonnay.

Leave a reply