Bruschette met Gerookte Sprotfilet, Tomatensalsa en Guacamole

Bruschette met Gerookte Sprotfilet, Tomatensalsa en Guacamole

Bruschetta met Guacamole en Sprot

Bruschette en crostini blijven mijn absolute topfavorieten om snel een aperitiefhapje op het toneel te toveren. De toppings kunnen alle kanten uit, zolang ze maar met liefde bereid zijn.

Het verschil tussen bruschette en crostini zit hem in het brood. Traditioneel worden de eerste in feite bereid met zuurdesembrood en zijn ze iets dikker gesneden. Crostini daarentegen worden gefabriceerd met een ciabatta-achtig brood en zijn dunner. Maar in feite worden de termen door elkaar gebruikt en maakt het allemaal niet zoveel uit.

De basis is altijd een gegrild stukje brood, ingesmeerd met een teentje look , “bedrizzeled” met wat goede olijfolie en afgekruid met peper en zout. Ik gebruik hiervoor een voorverpakte ciabatta, die ik eerst afbak in de oven. Als hij klaar is snij ik hem in schijven en die toast ik dan in de oven, zonder te laten kleuren. Het witte gedeelte moet hard zijn, maar niet té. Anders is het niet lekker meer.

Ik sneed ze deze keer ook wat dikker dan eigenlijk hoort, maar dat was omdat ik ze niet ging serveren op een grote schotel. Zo’n schotel zet ik traditioneel op tafel tijdens het aperitief, maar nu pakte ik het net iets anders aan. In feite heb ik er een soort voorgerechtje van gemaakt en de dikker gesneden bruschette per drie geserveerd op een bordje. Dat was handig omdat dit broodje nogal dik belegd wordt en omdat ik gul geweest was met de tomatensalsa. De gasten konden zo ook gebruik maken van een vorkje om de tomaten en pijnboompitjes die de mond niet haalden op te scheppen.

Voor 4, klaar in 40 minuten + marineren van de sjalotringen:

  • 1 sjalot
  • sherryazijn
  • 2 rijpe (!) avocado’s
  • 1 limoen
  • 1/2 teentje knoflook
  • 6 rijpe tomaten
  • goede olijfolie
  • een handvol pijnboompitten
  • 1 ciabatta of een half stokbrood
  • 12 filets van gerookte sprot

Snij de sjalot in flinterdunne ringetjes. Maak ze een beetje los met je vingers. Gooi ze in een kommetje en schenk er een goede scheut azijn bij. Laat zolang mogelijk marineren.

Haal het vruchtvlees uit de avocado’s, doe in een kom en plet met een vork. Doe er het sap van een halve limoen, het geperste halve teentje knoflook en wat peper en zout bij. Meng goed door elkaar. Het is belangrijk dat je de guacamole goed proeft, want het papje moet echt pittig van smaak zijn. Goed afkruiden is dus de boodschap: beetje bij beetje wat peper en zout en extra limoensap tot je het perfect vindt. Een vers rood pepertje in ringetjes misstaat ook niet, wel met mate.

Snij de tomaten in kwarten en haal er met een lepel de zaadjes uit. Wat overblijft moet in kleine blokjes gesneden worden. Doe de blokjes in een kommetje met een beetje azijn, wat olijfolie en peper en zout. Wederom goed proeven en eventueel bijkruiden.

Rooster terwijl de pijnboompitten en meng die als ze klaar zijn onder de salsa.

Maak de ciabatta klaar zoals hierboven beschreven. Bestrijk de stukjes brood rijkelijk met guacamole en schep er gul de tomatensalsa over. Daarbovenop komt dan een sprotfiletje en enkele ringetjes van de gemarineerde sjalotjes.

Topper!

Uit Dagelijkse Kost 2 

Leave a reply