Hamburger met Roquefort, Perzik en Frietjes van Zoete Aardappel

Hamburger met Roquefort, Perzik en Frietjes van Zoete Aardappel

hamburger met roquefort en perzik

 

Soms kan een mens eens zin hebben in een echte, stevige hamburger. En dat hoeft dat niet altijd de snelle hap uit de gekende ketens te zijn, hoewel dat ook wel eens kan smaken.

Nee, deze keer de real deal.  Niet bepaald mager en ook niet echt “low on carbs”, maar als je zondigt moet je dat meteen goed doen. De buns zou ik zelf kunnen maken en ik heb er hier een receptje voor liggen om dat met spelt te doen, maar deze komen dus gewoon uit de bio winkel. Ze zijn lactosevrij, dat wel.

De traditionele frietjes heb ik vervangen door in de oven geroosterde exemplaren van zoete aardappel, gekruid met tijm en rozemarijn. Zeer lekker, al zeg ik het zelf.

De hamburger zelf was 100% runds, zoals het hoort. Het vlees was bio, net zoals de sneetjes bacon erop. Maar leest u vooral het recept en ga ervoor, want dit was een van de betere recepten die ik de laatste tijd gefabriceerd heb.

Voor 2, klaar in 60 minuten, 

Voor de frietjes : 

 • 3 à 4 zoete aardappelen
 • olijfolie
 • een paar takjes verse tijm
 • een paar takjes verse rozemarijn

Voor de hamburgers : 

 • 2 buns van de beste kwaliteit die je kan vinden. Eventueel kan je ook een stukje ciabatta of stokbrood nemen, maar zorg voor goede kwaliteit.
 • 100g Roquefort
 • 2 hamburgers van 100% (bio) rundsvlees
 • 4 sneetjes dun gesneden spek of bacon van topkwaliteit
 • enkele blaadjes sla
 • 1 perzik
 • balsamico van deftige kwaliteit

Verwarm de oven voor op 220° C.

Schil de zoete aardappelen en snij ze in frietjes. Kieper ze in een ovenschaal en bedruppel met olijfolie. Dan moet je ze goed door elkaar schudden zodat elk frietje wat olijfolie gezien heeft, dat zorgt er straks voor dat ze lekker krokant worden.

Was de tijm en rozemarijn en hak de blaadjes fijn. Doe ze over de frietjes, samen met een serieuze draai van de pepermolen en een flinke snuf zeezout. Meng alles nog eens goed door elkaar en schuif ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. De gaartijd zal wel een beetje afhangen van de dikte van de frieten, dus hou ze een beetje in het oog.

Vervolgens kan je rustig aan het werk met de hamburgers en zelfs eerst nog een kwartiertje verpozen met een glas wijn en je iPad.

Zet dan een koekenpan op matig tot laag vuur en bak er rustig de sneetjes bacon in. Laat ze krokant worden, maar niet aanbakken!

Haal het vlees en de kaas uit de ijskast en laat op kamertemperatuur komen.

Was terwijl de perzik en snij ze vervolgens in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik. Je hebt er voor elke burger eentje nodig, dus kan je de rest gewoon naar binnen spelen.

Als ze sneetjes spek klaar zijn laat je ze uitlekken op een stukje keukenpapier en zorg ervoor dat het spekvet in de pan blijft, want daarin gaan we nu de schijfjes perzik bakken op datzelfde rustige vuurtje.

Eenmaal die goudbruin gebakken zijn aan beide kanten kunnen die ook op het keukenpapier en dan mag het vuur een beetje omhoog voor de burgers. Probeer ze perfect te bakken naar je eigen smaak.

Ondertussen zouden die frietjes zo goed als perfect moeten zijn (proeven!) en mag de oven uit. Ik laat de frietjes erin, zo blijven ze warm.

Snij eerst je buns dan snel doormidden en leg ze met het midden naar beneden op een ovenplaat/broodplaat (so eentje met gaatjes). Steek die een dikke vijf minuten bij in de oven terwijl de temperatuur terugloop.

Terwijl burgers en broodjes bakken kan je de kaas wat los prakken in een kommetje. Het is de bedoeling dat hij wat smeerbaar wordt.

Als de burgers en de broodjes klaar zijn rest enkel nog het opbouwwerk. Smeer op het onderste en bovenste broodje een laagje Roquefort en plaats  je warme burger op de onderste. Daarop komt een blaadje sla en twee sneetjes krokante bacon. Vervolgens schik je er een plakje perzik op en giet je er voorzichtig een scheutje balsamico over. Dekseltje erop en klaar is deze Burger de Luxe!

Serveer op een langwerpig bord met een handje van die ovenverse frietjes erbij.

Leave a reply