Dit is een absoluut topgerecht ten huize GB. La Gourmande begaat er een halve moord voor en ikzelf sta er ook niet bepaald weigerachtig tegenover. Het originele recept komt uit The Naked Chef, maar het werd over de loop der jaren wel wat aangepast en dit is wat ik er traditioneel van maak. De kwaliteit van de ingrediënten is belangrijk: goed, zuiver kwaliteitsgehakt van een goede slager, deftige (artisanale) mosterd, buffel mozzarella (laat die andere vanaf nu gewoon altijd liggen aub) en verse kruiden.
Ik voeg ook ui toe aan het gehakt en hiervoor heb ik een truukje. Normaal gezien zou je de ui moeten fruiten om hem zacht te krijgen, maar ik haal een exemplaar over een fijne rasp en dat is perfect. Dat heb ik geleerd van Constantin Erinkoglou van het Griekse restaurant Notos in Brussel. Die deed dat voor in zijn aflevering van het geweldige “In De Keuken” met Wim Opbrouck. Pure genius.
Voor 4-6 personen, klaar in 60 minuten:
- 1kg gemengd kwaliteitsgehakt rund-varken
- een hand chapelure/broodkruim
- 2 el gedroogde oregano
- 1/2 tl geplet komijnzaad
- 1/2 geplet gedroogd rood pepertje
- 1 el fijngehakte, verse rozemarijn
- 1 eidooier (bio aub)
- olijfolie
- 2 handen verse basilicumblaadjes
- 125g buffelmozzarella
- 60g Parmezaanse kaas om te raspen
- 1 ui
- 1 el goede mosterd (zoals steeds gebruik ik hier “Tiense Mostad”)
- 1 recept snelle tomatensaus met 3 blikken tomaten ipv 1
Maak eerst de tomatensaus. Terwijl die suddert maken we de ballen.
Verwarm de oven voor op 200° C.
Doe het gehakt, hetbroodkruim, de oregano, de komijn, het pepertje, de rozemarijn, de eidooier, 2 afgetreken theelepels zout en de mosterd in een grote kom.
Schil en halveer de uit. Rasp hem met behulp van een fijne rasp over de andere ingrediënten.
Was goed je handen en meng alles door elkaar. Indien het mengsel te nat blijft kan je nog wat broodkruim bijvoegen, da’s een kwestie van feeling.
Als alles goed en homogeen gemengd is rollen we er gehaktballen van. Ik maak ze net iets groter dan een ping pong bal, maar dat is naar eigen voorkeur.
Was hierna je handen grondig.
Verhit een grote pan met wat olijfolie en bak de ballen aan elke kant bruin. Beweeg de pan af en toe zodat ze overal een mooi kleurtje krijgen. Je kan ze eventueel eerst nog kort garen in een pan kokend water, maar dat hoeft niet persé, vermits we de ballen eigenlijk garen in de tomatensaus na het bakken.
De ballen gaan vervolgens in een ovenschaal en daar kieper je de tomatensaus bij. Zorg ervoor dat je ballen zeker voor 3/4 onder staan. Verbrokkel er de mozzarella over en bestrooi met de gescheurde basilicumblaadjes. Finishing touch: Parmezaan raspen.
15 à 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200° C, tot de kaas goudbruin is.
Serveer met een lekkere puree.