Quiche met Ham, Witloof en Cheddar

Quiche met Ham, Witloof en Cheddar

quiche met ham, witloof en cheddar

 

Dat het goed gaat met Jeroen Meus weten we onderhand wel, zeker? Bestsellende boeken, goed bekeken tv programma’s, sterren bij de vleet… TV sterren weliswaar en ik vraag me af of Jeroen zijn recente 3 sterren niet zou willen inwisselen voor 1 van het Michelin type voor zijn uitstekende restaurant Luzine.

Dat het ook daar goed marcheert heb ik mogen merken een tijd terug. Waar we vroeger zonder probleem op korte termijn een tafel kregen, was het nu toch wel even slikken bij het onder ogen krijgen van de wachtlijst. Ik reserveerde in februari dan maar al een tafel voor een zaterdag in november en we gingen elders ons geluk zoeken die week. Dat het er goed is kan ik enkel maar beamen. Het is de ganse ploeg van harte gegund dat het elke dag vol zit.

In plaats van er gaan te eten kook ik dus maar wat uit zijn boeken. Dit keer een Vlaamse klassieker, herleid naar quichevorm.

Voor 4, klaar in 70 minuten (inclusief 30 minuten bakken) :

  •  1 pak kruimeldeeg
  • 4 eieren (bio)
  • 2dl room
  • 100g cheddar (van het blok)
  • 6 stronkjes (grond) witloof
  • 200g ham van goede kwaliteit
  • nootmuskaat
  • een klontje boter

Verwarm de oven voor op 180° C.

Rol het deeg uit en bedek er een taart- of quichevorm mee. Leg het bakpapier ermee onder, dat werkt makkelijk als je later de taart uit het blik haalt. Druk het deeg goed aan en verwijder het overtollige aan de randen. Bak hem 15 minuten voor in de oven.

Snipper het witloof in kleine stukjes.

Verhit de boter op matig vuur en bak er het witloof in. Roer regelmatig en kruid met nootmuskaat (verse is beter dan gemalen!), zout en peper. Laat het een kwartiertje stoven en laat het daarna goed uitlekken. Dit staat niet in het originele recept, maar lijkt me toch wel noodzakelijk.

Verwijder het vet van de ham en snij in kleine blokjes.

Klop 2 hele eieren met 2 dooiers los in een kom, samen met de room. Volle room stijft beter op bij het bakken, maar is zeker geen must. Lichte room maakt het wat minder zwaar (duh!). Kruid af met peper en zout.

Verdeel het witloof egaal over de voorgebakken taartbodem. Strooi de hamblokjes erop en rasp er de cheddar over. Giet dan het eimengsel erbij en verdeel het mooi over het geheel.

30 minuten afbakken in het midden van de oven of tot het mengsel volledig opgesteven is. Dat kan je nakijken door met je mes of een vork in het midden te prikken: als het er droog uitkomt zit je gebeiteld.

Serveren met een slaatje voor een frisse toets. Ik sneed er snel een komkommer bij, een half uurtje opgelegd met azijn.

Uit Dagelijkse Kost 1.

 

Leave a reply