[Bier] Embrasse, Peated Oak aged – Brouwerij de Dochter van de Korenaar

[Bier] Embrasse, Peated Oak aged – Brouwerij de Dochter van de Korenaar

 

Embrasse, Peated Oak Aged, Dochter van de Korenaar

Wie bij de gedachte aan bier niet verder raakt dan de een ‘gewone’ pils moet dringend eens buiten het rek van de plaatselijke supermarkt kijken. De opmars van bier, en dan zeker de ‘specialere’ bieren, is al geruime tijd aan de gang. Het gevolg is een niet te overziene toevlaad aan micro-brouwerijen die ieder hun interpretatie van hun favoriete bier op de markt brengen, niet in het minst in het buitenland.

Er is zeker niets mis met een goede pils maar de grote kwaliteit vind je tegenwoordig vooral bij de ‘kleinere’ brouwerijen. Die zijn dikwijls beginnen brouwen uit liefde, zonder te denken aan eventuele winsten. En liefde voor bier kan ook leiden tot experimenten…

Embrasse, Peated Oak Aged, Dochter van de Korenaar

Neem nu deze ‘Embrasse’ van brouwerij De Dochter van de Korenaar. Een stevig volmout bier met een krachtige 9% alcoholpercentage. Als type ergens hangend tussen een klassieke stout en een trappist. Maar de versie die echt blijft hangen is de ‘Oak-aged’-versie: dezelfde Embrasse maar dan 3 maanden gerijpt op eiken Cognac/Whisky-vaten. Dit resulteert in een bier met een geturfde,en zeg maar gerust gedurfde, volle smaak. Een whisky onder de bieren.

Toegegeven: je van pils meteen naar dit begeven zou misschien een vat te ver zijn. Maar het geeft wel een mooie impressie van de immense variëteit in bier.

Embrasse, Peated Oak Aged, Dochter van de Korenaar

Het bier schenkt donker/donkerrood met een volle, crèmekleurige kraag met kleine bubbels die al snel weer verdwijnt. Er zijn weinig tot geen bubbels in het glas. In de neus krijg ik onmiddellijk een doordringende impressie van hout en turf wat me ook weer terug brengt naar de whisky-link. Heerlijk!

Verder nog rijp donker fruit: denk aan pruimen en donkere chocolade. Mijn eerste slok laat een volle eik en turf smaak na met een klein zuurtje ergens achteraan. Weer wat chocolade en pruimen en toch een stevige alcoholimpressie: de whisky is nooit veraf. De smaak is volmondig, ietwat kleverig en blijft geruime tijd hangen wat best aangenaam is. Dit is een ideaal bier voor op een koude winteravond langzaam van te genieten.

Foodpairing gewijs zou ik dit durven combineren met een machtig chocolade dessert of als aperitief/afsluiter met wat in blokjes gesneden gedroogde everzwijn-salami van goede kwaliteit of een gedroogd hammetje.

Een heel mooi bier met karakter gebrouwen door deze familiale microbrouwerij uit Baarle-Hertog, kleinschalig maar boordevol kwaliteit.

Geniet ervan!

Leave a reply