Brewdog – Een Brouwerij Als Geen Ander

Brewdog – Een Brouwerij Als Geen Ander

Brewdog Logo

Ja, ja, ik heb het wel voor de boys and lasses van BREWDOG, de Schotse punk bier brouwerij. Opgericht door 2 kameraden die de middelmatige bieren in de UK beu waren en nu groot zijn geworden dankzij crowdfunding.

Ze hebben een unieke aanpak wat hen niet altijd even populair maakt bij de gevestigde waarden binnen de brouwerswereld. Maar het werkt wel. Kicking agains the pricks… Of zoiets.

Nu ja, je afzetten tegen de over-gemarketeerde bieren van Inbev en consoorten en je reclame hierop baseren is natuurlijk ook pure marketing. Misschien wel punk/guerilla marketing, maar toch.

Ze hebben in ieder geval kwaliteit in huis en ze zijn alles behalve traditioneel in hun manier van brouwen. Een traditie waar veel Belgische brouwers zich misschien te lang aan hebben vastgehouden want voor de nieuwe stijl van bieren moet je niet in België zijn (al komt hier meer en meer verandering in) maar in landen zoals Schotland, Italië en de Scandinavische regio (Mikkeller).

Ik geef jullie een kort overzicht mee van enkele Brewdog bieren die ik heb geproefd:

 

Tokyo

Kan tellen als kennismakingsbier! 18,2% ABV en destijds gelanceerd als het strafste bier ter wereld. Ze hebben hier veel negatieve reacties op gekregen van de Britse overheid maar pienter als de mensen van Brewdog zijn hadden ze zelf een aanklacht tegen dit bier gedeponeerd bij de overheid alzo voor nog meer extra reclame zorgend!

Een heel complex bier, gerijpt op eik, en vanwege zijn hoge alcoholgraad een harde noot om te kraken (lees‘legen’).

 • Oog: donker, donkerrood, bijna zwart. Ruime kraag, medium belletjes.
 • Neus: een zweem van alcohol, rood fruit, chocolade, geroosterde koffiebonen.
 • Mond: één woord….indrukwekkend! Ondanks zijn hoge alcoholgraad is er weinig alcohol merkbaar. Wel verwarmend, ideaal op koude avonden om voor de televisie in slaap te vallen.

Volle body van rood fruit en pruimen met hinten van chocolade en weer een geroosterde smaak. Ietwat zoet maar zeker niet overdreven met een complex smaakpallet.

Brewdog Tokyo

 

Punk IPA

Dit is het vlaggenschip van Brewdog. Het is het type bier waar het veelal om draait in de ‘nieuwe’ bierwereld: een IPA ofte een India Pale Ale. Met dit bier wordt reclame gemaakt tegen bieren als Stella, Budweiser en consoorten.

 • Oog: blond, met een schuimige witte kraag. Parelend in het glas
 • Neus: hop is heel aanwezig met veel hopharsen in de neus. Kondigt een mooie fruitige & bittere smaak aan. Ietwat exotisch fruit ook.
 • Mond: een aanslag van ananas was hetgene in mijn hoofd schoot bij mijn eerste slok. Een machtige fris-zure fruitige smaak van ananas met een mooie droge bittere afdronk. Met een ABV van 5.6% is dit ideaal bij een zomers bbq-tje.

  Brewdog Punk IPA

Nanny State

Ik merkte het al op: bij Brewdog draait het dikwijls om extremen en zo ook bij dit bier. Een alcoholvrij bier (0.5%) met ‘smaak’ als reactie op de kritiek dat de rest van hun bieren een te hoog alcoholpercentage zouden hebben.

 • Oog: rood, amberkleurig. Dikke schuimkraag die wel snel verdwijnt. Weinig koolzuurgas in het glas.
 • Neus: Twijfelachtig, ruikt nogal zeperig (door de hop?) en licht fruitig.

Mond: mja, beter dan de meeste non-alcoholische bieren die vaak slechts een schaduw zijn van hun grotere broer (lees ‘ballen mankeren’) maar toch niet mijn ding. De smaak is licht fruitig, meer waterachtig met een hoppige bitter.

Brewdog Nanny State

Paradox Jura

Experimenteren is nodig en dit bier is een resultaat van zulke experimenten. Een stout-type bier, gerijpt op eiken Isle of Jura whiskyvaten.  Je kan je dus verwacht aan een ondertoon van whisky.

 • Oog: donker, zwart met een crème kleurige schuimkraag.
 • Neus: eik en koffie, geroosterd.
 • Mond: eik, koffie,chocolade. Een licht gebrande bittere smaak, wat rood fruit (pruimen). De nasmaak blijft hangen maar is best aangenaam. Een complex biertje met een ABV van 15%

Brewdog Paradox Jura

 

I hardcore you

Dit is het resultaat van een samenwerking met de brouwers van Mikkeller uit Denemarken en mijn absolute favoriet uit de reeks tot nu toe (samen met de Tokyo). Het is een Imperial lndia Pale Ale, een blend van Brewdog’s Hardcore IPA met Mikkeller’s I Beat You die tot 4 keer toe is gedry-hopped.Een heel potent bier met 9.5% ABV.

 • Oog: Oranje, amberkleurig bier met een volle schuimkraag die even blijft hangen.
 • Neus: Fruitig. Sinaas, pompelmoes, citroen/limoen, veel hopharsen.

Mond: Een explosie van pompelmoes,een lichte graan/mout smaak. Beetje karamel en een lekkere hopbitter. Geeft het gevoel een vlotte doordrinker te zijn. Lekker!

Brewdog I Hardcore You

 

Een mooi gamma bieren en dit is slechts een kleine greep. Er komen en verdwijnen immers continu bieren.

Ik heb er nog enkele andere staan waaronder eentje die mij nogal angst aanjaagt. Jaja, u leest het goed: ik vrees een ‘biertje’. Een bier van 32% ABV genaamd Tactical Nuclear Pinguin. Een beestje dat ik niet alleen zal aankunnen dus als u zich geroepen voelt, laat maar weten!!!

Cheers,

Kev

Check out Kev’s Blog!

Leave a reply