Bozar Restaurant, Karen Torosyan – Brussel

Bozar Restaurant, Karen Torosyan – Brussel

In 2018 besloot David Martin (La Paix**) om Restaurant Bozar over te laten aan zijn executive chef Karen Torosyan. Martin had de toenmalige Brasserie Bozar onder zijn vleugels sinds 2010 en Torosyan stond er al die tijd achter het fornuis. Martin vond dat hij er niets meer kon bijdragen en besloot zijn pupil volledige vrijheid te geven. Tenslotte had en heeft hij nog restaurants voldoende om zich op te focussen.

De brasserie van toen werd ondertussen een sterrenrestaurant (1 ster – 16/20 GM). Het interieur is art-deco, wat uiteraard prachtig aansluit bij het Paleis voor Schone Kunsten, waar het restaurant deel van uitmaakt.

Chef Torosyan heeft de reputatie een geweldige ambachtsman te zijn en dat wilden we al lang eens aan den lijve gaan ondervinden.

We kregen die avond een tafel in het middelste gedeelte, met zicht op de hoger gelegen open keuken. Het restaurant was goed volgelopen, maar in de keuken was nooit een zweem van stress te merken. Alles verliep sereen.

Uiteraard is het in dit type restaurant, gelegen in hartje Brussel, niet meteen goedkoop. Het 5-gangen menu Confiance, waarvoor we opteerden, kostte € 89. Met aangepaste wijnen steeg dit naar € 139.

We besloten om niet voor het wijnarrangement te kiezen en zelf op avontuur te gaan in de wijnkaart. We waren met z’n vieren en met een fictief wijnbudget van € 200 hebben we naar alles waarschijnlijkheid betere kwaliteit in onze glazen gekregen. We hadden immers op voorhand de wijnselectie gezien en waren hier niet echt van onder de indruk. Te klassiek, te weinig gedurfd. Geen kritiek, dit is vermoedelijk de correcte keuze voor dit restaurant, gezien zijn publiek en de ligging.

Met extra veel dank aan het adres van onze tafelgenoot Filip Salmon, die zich uitstekend van zijn sommelier-taak heeft gekweten, die avond. Het loont om een echte kenner bij te hebben. Ook de sommelier van Bozar toonde zich een behulpzame partij, bij het kiezen van de flessen. Een veel leukere dynamiek, dan het traditionele glaasjes vullen en summier een fles voorstellen.

De gerechten werden geserveerd op een vlot tempo, startende met enkele aperitiefhapjes. Het ambacht droop van de gerechten. Dit was wel verwacht, gezien de reputatie van de chef, maar Karen Torosyan presteerde nog een trapje (of twee) hoger dan gedacht.

Je kan hier op voorhand kiezen voor een van zijn specialiteiten zoals pasteien of een gigantische millefeuille. Steeds te reserveren voor minimum 2 personen en aan € 89 per persoon. Dit hadden we niet gedaan, maar de tafel achter ons wel. Ik kan zeggen dat ik graag zo snel mogelijk terug wil om dat alsnog te gaan proeven. Het zag er indrukwekkend uit. En als de kwaliteit op even hoog niveau staat als onze gerechten, dan is het de prijs meer dan waard.

Garnaalkroket, met jus van de koppen en peterselie
Chou à la crème, Parmigiano Reggiano
Makreelrillette met citroen & Mousse de jambon blanc de Paris met zwarte look
Terrine


Makreel gemarineerd met citrusvruchten, als een gravlax, brousse van schaap (een soort kaas), citroenkaviaar, jus van zuring
Coquilles
Gevulde konijnenrug met wintergroenten
Taartje van bittere chocolade met ijs van gebrande pistaches uit Sicilië

Bozar Restaurant is een pareltje in hartje Brussel. Ideaal voor een avondje uit en eens te ontdekken wat échte keukenambacht is. Een aanrader. We keren snel terug.

Bozar Restaurant, Rue Baron Horta 3, 1000 Brussel | tel. 02 503 00 00 https://bozarrestaurant.be

Leave a reply