Een klassieker die geen introductie meer behoeft.
Ik heb al verschillende recepten uitgeprobeerd en dit is het resultaat waar ik nu mee verder ga. Ik serveer er spelt pasta met een lekker pittige tomatensaus bij.
Let op dat je een olie gebruikt die geschikt is om in te bakken op hoge temperaturen. Ik gebruik olijfolie, maar niet elke olijfolie kan dit karweitje aan. Kijk dus op de verpakking. Kokosolie kan een alternatief zijn.
Smakelijk!
Escalope Milanese
Auteur: Le Gourmand Belge
Soort Recept: italiaans
Voorbereidingstijd:
Kooktijd:
Totale Tijd:
Boodschappenlijstje
- 2 kalfslapjes van goede kwaliteit
- 1 ei
- 50g speltbloem
- 50g panko
- 50g Parmesan van het blok
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- een koffielepel gedroogde oregano
- olijfolie om te bakken
- 200g volkoren spelt spaghetti
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes look
- 1el kappertjes
- 0,5dl rode wijn
- een blik tomatenstukjes van deftige kwaliteit (400g)
- een rode peper
Zo maak je het
- We gaan eerst de saus op het vuur zetten, want die moet het langste garen. Hiervoor pellen en snipperen we de sjalotjes.
- We verhitten een lepel olijfolie in een braadpot op een matig vuurtje en we stoven hierin de sjalotjes aan.
- Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak die fijn. De helft ervan mag bij de sjalotten.
- Pers er ook een teen look bij en roer door.
- Prik enkele gaatjes in de peper en doe die samen met de rode wijn en de tomaten in de pot.
- We roeren nog eens door de saus en laten die dan, met het deksel op de pan, zachtjes sudderen terwijl we verder doen met de rest.
- Het vlees gaan we, indien nodig, wat platter maken. We hebben plakjes nodig van ongeveer een halve centimeter. Dit kunnen we doen met een vleeshamer, maar het kan evengoed met een pan met dikke bodem. Vergeet er wel geen plasticfolie ter bescherming over te leggen. Kloppen maar.
- Daarna gaan we aan het paneren. Zet drie diepe borden klaar: eentje met panko, eentje met losgeklopt ei en eentje met speltbloem.
- De bloem gaan we een draai van de pepermolen en wat zout geven.
- De panko kruiden we bij met peper, zout, oregano, tijmblaadjes en de gehakte rozemarijn. We raspen er ook 25g Parmezaanse kaas bij. Meng alles goed door elkaar.
- Het vlees gaat vervolgens eerst in de bloem. We zorgen dat het overal lichtjes "bestoft" is en schudden alle overtollige bloem eraf.
- Daarna gaat het lapje door het bordje met ei en vervolgens door het panko-kaas mengsel. Het is de bedoeling dat we een dun paneerlaagje krijgen en niet een dikke korst.
- We brengen een grote pan water met een snufje zout aan de kook en we koken hierin de pasta beetgaar, volgens de aanwijzigingen op de verpakking.
- Voor het vlees zetten we een grote antikleefpan op een hoog vuur en deze vullen we met ongeveer een dikke centimeter olijfolie.
- Pel een teentje look en halveer het. Dit doen we in de hete olie. De look zal bruin worden en de olie aroma geven. Als de stukjes bruin zijn mogen ze eruit.
- Laat de olie gloeiend heet worden en bak er dan de kalfslapjes in. Geef ze minuutje of twee per kant.
- Als ze gebakken zijn laten we ze uitlekken op een stukje keukenpapier.
- We checken de saus en gaan ze even proeven. We kruiden bij met peper en zout.
- Als je het graag wat pikanter wilt, kan je het pepertje eruit vissen, in stukjes snijden en weer in de saus kieperen. Roer er nog eens goed door.
- Serveer de escalopes met een beetje spaghetti en daarop een flinke lepel van de heerlijke tomatensaus en wat geraspte Parmezaanse kaas.
Geïnspireerd op een recept uit Dagelijkse Kost, met Jeroen Meus