Gault&Millau West-Flanders City Guide Gala Diner

Gault&Millau West-Flanders City Guide Gala Diner

Een tijdje terug werd ik, samen met enkele andere vriendelijke online schrijvers, uitgenodigd op de voorstelling van de West-Flanders City Guide. Deze nieuwe stadsgids van “de Vlaanders” is een uitgave van het welbekende instituut Gault & Millau en dat kon uiteraard niet passeren zonder een heus gala met het beste van wat bovenstaande provincie te bieden heeft op culinair vlak.

8847061425_abba1df488

Aangekomen in het Media Center te Kortrijk kregen we een verzorgd staand aperitiefbuffet aangeboden met fantastische lekkernijen.

In de Wulf* gaf ons onder andere vers gebakken zuurdesembrood met 6 maanden gedroogde en gezouten ham, droogworst, everzwijnham en rilette. Uitstekers waren voor mij echter de 3 maanden gerijpte pancetta en vooral de boerepaté met Pannepotbier. Kobe is terecht trots op de charcuterie die hij maakt.

8847677252_76f6d5fc93

Over bier gesproken: er waren 4 standen bij dit buffet, verzorgd door 4 verschillende restaurants, allen gepaired met een West-Vlaamse streekbiertje. Uiteraard spreken we hier niet over een of ander pilsje, maar over bier à la Omer en consoorten. U moet het me vergeven dat ik vergeten ben welke dat precies waren, want na enkele van deze gerstenatten was de toon voor de avond uiteraard gezet. Noteren was er dan al lang niet meer bij.

8847679204_5cc585197c

We mochten nog proeven van tartaar van Westvlaams rood rund met droog vlees en Wostyn mosterd, getekend Table d’Amis*.

Tim Boury*, van het gelijknamige restaurant schotelde ons rode poon, radijs, komkommer en granité van Granny Smith voor.

En tenslotte was er nog St.-Nicolas** dat ons voorzag van op lage temperatuur gegaarde varkenswang met Westvlaams bier, jonge groenten, knolselderij puree en gekonfijte ganzenlever.

8847059375_978877bcc5

Allemaal top en zoals gezegd werd dat allemaal voorzien van een aperoglaasje lekker bier. Voor mij was het een van de betere standing dinners waar ik al mocht aantreden. En dan moest het eigenlijke schouwspel nog beginnen.

Eenmaal gezeten waren we getuige van de voorstelling van de gids, in een regie met Piet Huysentruyt in de hoofdrolle. Met zijn eigengereide flair praatte hij heel de boel naadloos aan elkaar. Ik kreeg de kans om hem achteraf nog even te spreken en het blijkt een topkerel. Ik kijk al uit naar een toekomstig bezoek aan zijn nieuwe restaurant Likoké. Aan ambitie ontbreekt het hem alvast in geen geval.

8847694762_4e909cdf84

Dit alles konden we trouwens volgen van achter een glaasje (of twee) Pommery. Blijkbaar had men toch de indruk dat bier alleen niet voldoende was.

8847068195_5ccfa2a0b8

Het voorgerecht van de avond werd ons geserveerd door Gert De Mangeleer van Hertog Jan***. Deze bereiding van kreeft, gegaard in koraalboter met aroma’s van cacao, tonka en vanille was van een hoog niveau en was prachtig gestyleerd. Dit kunstwerkje werd aan tafel nog voorzien van de nodige saus en met veel smaak verorbert.

8847687906_a26d1929c6

Het event werd gesponsord door een importeur van wijnen en dus moest er lekkere wijn geserveerd worden, dat spreekt. Bij elk gerecht kwamen twee verschillende soorten. Du jamais vu.

Die andere Westvlaamse driesterren Geert stond in voor het hoofdgerecht. Hoewel ik nog nooit te gast was in De Karmeliet*** verzekerde men mij dat de kalfslende met Mechelse asperges, morieltjes, marbré van kalfskop, mimosa en mousseline van erwtjes een vrij goede weerspiegeling zou kunnen zijn van wat chef Van Hecke uit zijn keuken tovert. Een oerdegelijk gerecht waar niets op aan te merken viel. Men zou het wat klassiek kunnen noemen, maar dit is nu eenmaal zijn type van keuken en die moet er ook zijn. Ik vond het alvast geslaagd en ik blijf nog steeds dromen van een bezoekje aan zijn gekende restaurant.

8847073265_938b6baf0c

Geert Van Hecke mocht uit de handen van SOS Piet (of mogen we dat nu niet meer zeggen?) nog een life time achievement award in ontvangst nemen. Hij deed dat in alle sereniteit, ook al gaf iedereen hem op dat moment een applaus met staande ovatie. Het is dan ook verdiend met zo’n carrière.

8847693974_1969188d0b

De afsluiter was voor mij ook de topper van de avond. Ik was ooit al te gast bij Bart Desmidt van het Heistse Bartholomeus* en ik herinner me nog goed hoe hij kon toveren met chocolade en andere structuren in het het dessert. Hij blijkt er een speciale techniek voor ontwikkeld te hebben en die zou hij die avond ook toepassen. De borden werden sober ingezet, met enkel wat kleine toefjes. Daarna kwam de zaalcrew overal langs met chocolade ballen die men van op een hoogte in het bord liet vallen. Hierin zat dan de heerlijke kern van dit dessert met framboos, lychée en viooltjes. Een smakelijk spektakel en daar hou ik wel van. Superlekker ook, maar hoeft dat nog gezegd? Ik blijf een grote fan van deze man.

8847076877_8b1b8d2ac3

Daarna nog koffie met chocolade en dan konden we met de goodiebag onder de arm op weg naar huis. Een topavond met als enige minpunt misschien de hoeveelheid drank, maar we moesten niet zelf terug naar huis. Dat viel mee.

En een echt minpunt kunnen we dat nu ook niet noemen.

Ik wens bij deze een geweldig gemeende danku te slingeren naar de sympathieke Gelein en Patti van Mobistar die dit voor ons mogelijk maakten. Ik weet al wie mijn volgende gsm operator wordt.

Extra thumbs up voor Gelein omdat ze na dit festijn nog een uur en half met mij en Sven in de auto heeft gezeten en ons veilig heeft thuis gebracht. We hebben onderweg ongetwijfeld spannende verhalen verteld.

Special shout out to Dirk “Houbi” Houbrechts voor de mooie foto’s!

Leave a reply